piątek, 19 grudnia 2014

Cynamonowe ciasteczka

Te ciasteczka są kruche i pachnące cynamonem.  Są bardzo proste do zrobienia a z ciastem pracuje się szybko i łatwo. Warto je upiec na święta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam.




Składniki:
  • 180 g masła zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • czekolada do ozdobienia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na blacie podsypanym lekko mąką rozwałkować  na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce. Zimne ciasteczka do połowy zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i ozdobić.


Wigilia 2014Świąteczne słodkości!
Przepis z bloga Moje Wypieki

6 komentarzy:

  1. Świetne te ciasteczka :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, piękne te Twoje ciasteczka. Tak je przystroiłaś, aż ślinka cieknie. Zjadłabym. A tu jeszcze pachną cynamonem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno smaczne a jak pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cynamonowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń