Składniki:
- 125 g masła
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 75 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 40 g cukru pudru
- skórka otarta z pomarańczy
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 10 minut. Po wyjęciu z pieca przełożyć na metalową kratkę.
Przepis z bloga Every Cake You Bake
Ale ślicznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńJakie piękne kształty:)
OdpowiedzUsuńCo jeden wypiek więcej to smaczniejszy Alinko. Nie wiadomo co wybrać. Kusisz, kusisz... :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka uwielbiam, a tego przepisu jeszcze nie próbowałam. Czas to nadrobić:))
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńRewelacja :) robiłam już dwa razy i za każdym razem znikają błyskawicznie :) przepis dodaje do moich ulubionych :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń