- 3 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl cukru pudru
- 4 łyżki kopiaste kakao
- 1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar
- 6 żółtek
- powidła śliwkowe
- cukier puder
Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać, smarując powidłami śliwkowymi.
wyglądają przeuroczo!
OdpowiedzUsuńwyglądają śliczniutko, pewnie były bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńPodobają mi się takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPrzeurocze! Idealne do kawki :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń