Składniki:
- 1 por większy (biała część)
- 200 g chudej szynki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 0,5 słoika selera konserwowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków na około 3-4 godziny.
Można też jeść bezpośrednio po przygotowaniu jednak ja wolę jak smaki się przegryzą.
Jeśli seler jest bardzo długi możemy go pokroić na mniejsze kawałki.
Bardzo ją lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam por i często dodaje go do sałatek, Twoją z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńTo są moje ulubione składniki sałatki. Więc sałatka jak najbardziej przypadłaby mi do smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki których głównym składnikiem jest por :) hmm napewno ja wypróbuje bez dwuch zdań :)
OdpowiedzUsuńb. lubie takie szybkie i smaczne i lekkie salatki
OdpowiedzUsuńA można wiedzieć jaką dokładnie śmietanę Pani stosuje? Dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńŚmietanę możesz dodać 12%, 18% a jeśli nie używasz śmietany może być i jogurt naturalny.
UsuńSalatka pyszna:-)A pytanie o smietane dobrze ze od anonimowego bo kompromitacja.do salatek daje sie smietane 18% lub 12%wedle uznania.Brygida
OdpowiedzUsuńAle ty jestes zgryzliwa mądralą kochana...co w ty złego ze o smietane padło pytanie...
OdpowiedzUsuń