Składniki:
- 390 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 6 g drożdży instant
- 250 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru - Do posmarowania
- białko
- 1 łyżka mleka
- mak
- sezam
Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy uformować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.
W wspólnym wypiekaniu udział brały:
Dorota - Moje małe czarowanie
Małgosia - Smaki Alzacji
Joanna - Różowa kuchnia
Ewelina - Stylowa kuchnia
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iza - Smaczna Pyza
Łucja - Fabryka kulinarnych Inspiracji
Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki:)ja wypróbowałam swoją maszynę do chleba robiąc w niej ciasto na bułki,a widzę,że Twoje są na drożdżach instant więc do maszyny pasują dlatego wrócę po przepis:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne bułeczki :) Jakie wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńale Ci buły wyrosły:)
OdpowiedzUsuńFajne kule Ci wyrosły, dzięki Ala :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, chetnie bym zjadła z masełkiem
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńAlu piękne bułeczki :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, mam ochotę dziś wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuń