- Ciasto:
- 125 g margaryny Palma z Bielmar
- 200 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 50 mąki orkiszowej typ 650
- Masa kokosowa:
- 200 g kokosu
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- Polewa:
- 3 łyżki margaryny Palma z Bielmar
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- dowolne ozdoby
W garnku roztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną, cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, mleko, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki.
Masa kokosowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia.
Do garnka przełożyć wszystkie składniki i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
Polewa:
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku.
Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek, druga połowa masy kokosowej, czwarty placek. Między warstwami kokosowymi placki cieniutko posmarować powidłami, żeby się nie rozklejały przy krojeniu. Piernik owinąć folią aluminiową i odłożyć najlepiej na noc do zastygnięcia mas. Placek polać polewą i udekorować.
Przepis na piernik z moimi modyfikacjami z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alinko cudny pierniczek, wyglada pysznie. Zjadłabym z chęcią kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńfantastyczny wyszedł Ci ten piernik :) Ja też dzisiaj robiłam tylko że morelowy :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne ciasto u Ciebie. Jest ładnie i smacznie. A piernik... wyborny :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny piernik ci wyszedł .
OdpowiedzUsuńMniam,mniam:)z kokosem nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńTa masa kokosowa kusi :)
OdpowiedzUsuńSuper przełożenie tego piernika. Porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmmm :) Z masą kokosową musiał cudownie smakować!!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Alinko dla Ciebie i całej Twojej rodzinki! :)
świetny pomysł z tym kokosem, nie wpadłam na to! musze koniecznie spróbować. pozzdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, napewno taki jest
OdpowiedzUsuńPiernik od razu kojarzy Mi się ze świetami :)
OdpowiedzUsuńa do tej masy kokosowej nie trzeba masła?
OdpowiedzUsuńNie, masła się nie dodaje.
UsuńMam ochotę na ten pierniczek..głównie ze względu na masę kokosową, bo myslę że będzie super pasowała smakowo to piernika właśnie.. Proszę powiedzieć czy uzyć dłuższej keksówki,czy przepis jest na tę krótką?
OdpowiedzUsuńw opisie przygotowania podałam wymiar. Keksówka 30*11 cm.
UsuńCzym można zastąpić mąkę orkiszowe
OdpowiedzUsuńMożesz zastąpić mąką pszenną.
OdpowiedzUsuń