Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 7 jajek
- 80 g margaryny Palma z Bielmar
- 1,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 budyń waniliowy
- 10 szt trufli
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier puder
Twaróg zmielić dwukrotnie w
maszynce do mięsa. Margarynę rozpuścić. Trufle pokroić w drobną kostkę i obtoczyć w mące pszennej. Żółtka ubić z cukrem na puszystą
masę dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i
wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg i wymieszać
do połączenia się składników. Wlać zimną
rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą
soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie mieszać do
połączenia się i uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pokrojone trufle i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy
26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik zostawić i lekko uchylić drzwi piekarnika. Sernik wyjąć jak piekarnik będzie zimny, dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda smakowicie, zawsze to urozmaicenie sernika :)
OdpowiedzUsuńApetyczny ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńsłowem sernik dla dorosłych:)
OdpowiedzUsuńMusiał być przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńŚliczny, sernik lubię, ale tych cukierków nie :)
OdpowiedzUsuńCudowny sernik, mniam :)
OdpowiedzUsuńPiekłam ostatnio sernik truflowy, więc wiem jaki pyszniutki jest Twój wypiek :) choć są różnice, bo ja wymyśliłam inny :)
OdpowiedzUsuń