poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kuleczki rybne w zalewie

Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.


Składniki:
  • 500 g fileta z morszczuka lub dorsza
  • 1 jajka
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Zalewa
  • 5 łyżek cukru
  • 1 litr wody
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek kolendry
  • sól do smaku
  • 0,5 szkl octu 10%
Przygotowanie:
Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.
Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować około 5-10 minut na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Doprawić i odłożyć do wystudzenia. W szklanym naczyniu zalać usmażone kulki rybne i odłożyć do lodówki najlepiej na cały dzień by kulki wsiąkły trochę zalewy i by przegryzły się smaki.



Wigilia 2014

6 komentarzy:

  1. Super propozycja :-) mój tato robił kiedyś mięsne kotleciki w podobnej zalewie, a te rybne pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie u Ciebie, lubie takie rybki octowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :-) Kilka lat temu często kupowałam rybne kulki w pobliskim sklepie rybnym, ale później tak podrożały, że się po prostu nie opłaciło. Bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń