czwartek, 18 grudnia 2014

Kruche babeczki z makiem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. 




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Do nadzienia
  • 200 g masy makowej z bakaliami Helio
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka krojonych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.





Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

11 komentarzy:

  1. Jakie śliczne, porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko babeczki cudne :-) świetny pomysł :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne są :) Nie dość, że smaczne to są piękną dekoracją na stole. Fakt, nie powinno ich na stole świątecznym zabraknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne! Uwielbiam wypieki z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy jak upieke je jutro to dotrwaja do swiat ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ich wcześniej nie zjesz to dotrwają :). Ale trzymaj w chłodnym miejscu i najlepiej w jakimś naczyniu by za mocno masa się nie wysuszyła. :)

      Usuń