- 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 150 g margaryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- Do nadzienia
- 200 g masy makowej z bakaliami Helio
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka krojonych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka miodu
Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
Piękne! :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne, porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńWyglądają doskonale :)
OdpowiedzUsuńAlinko babeczki cudne :-) świetny pomysł :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe słodkości:)
OdpowiedzUsuńCudne są :) Nie dość, że smaczne to są piękną dekoracją na stole. Fakt, nie powinno ich na stole świątecznym zabraknąć :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Uwielbiam wypieki z makiem :)
OdpowiedzUsuńfajne:)
OdpowiedzUsuńczy jak upieke je jutro to dotrwaja do swiat ?
OdpowiedzUsuńJak ich wcześniej nie zjesz to dotrwają :). Ale trzymaj w chłodnym miejscu i najlepiej w jakimś naczyniu by za mocno masa się nie wysuszyła. :)
Usuń