Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 2 jajka
- 100 g margaryny lub masła
- 4 łyżki miodu płynnego( u mnie lipowy)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dkg cukru pudru ( w książce 30 dkg)
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( w książce 10 łyżek)
- 1 szkl mleka
- 80 g cukru ( w książce 100 g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g margaryny lub masła
- 1 kg jabłek (po obraniu)
- 1 galaretka pomarańczowa
Ciasto:
Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować część ciasta, pomagając sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 20 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób upiec trzy placki.
Krem:
W pół szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką margarynę utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.
Warstwy ciasta:
pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek.
Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszło to ciasto!!
OdpowiedzUsuńAle Alinko wypracowane to ciasto. Takie świąteczne :) Pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo pięknie, świątecznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pięknie się prezentuje, w sam raz na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńAlinko ciacho rewelacyjnie wygląda :-) musi smakować obłędnie :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Apetyczna na panna Brazylianka! :)
OdpowiedzUsuńMam je zapisane na liście ciast do wypróbowania, ale nie wiem kiedy to nastąpi:))
OdpowiedzUsuńAle pięknie podana! :D
OdpowiedzUsuńCiasto książkowe, pięknie podane :) Taką brazyliankę to i facet i kobieta z chęcią skosztuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
wypróbowane i sprawdzone! super w smaku ! u mnie zagości na dłużej! idealne nie tylko na święta!
OdpowiedzUsuńpolecam!
Genialne ciasto, uwielbiane przez dzieci. Polecam zamienic galaretke pomaranczowa na agrestowa, wtedy wychodzi jeszcze lepsze😊
OdpowiedzUsuń