.

piątek, 19 grudnia 2014

Kostka kokosowa - lamingtony

Lamingtony kojarzą nam się z dzieciństwem. Często nasze babcie i mamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów. Lubię je za swój minimalizm i podstawowe składniki.  Lubię zjeść takie nie przekombinowane słodkości i właśnie te kostki kokosowe do takich należą.



Składniki:
  • Ciasto
  • 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 200 g cukru
  • 80 g margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szkl mleka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty klik
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • kokos do obtoczenia
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić w kostkę.
Polewa:
Margarynę, mleko i cukier zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać by nie zostały grudki z kakao.
W ciepłej polewie maczać kostki z ciasta i obtaczać z wszystkich stron w kokosie.



Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

3 komentarze:

  1. Kupiłam ostatnio kokos, z którego zrobiłam karmnik dla sikorek, a miąższ został w lodówce i nie wiedziałam co z nim zrobić. Teraz już wiem! Pyszna propozycja na coś słodkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie.. takie same robię kokosanki. Przepraszam że zwrócę uwagę ale Lamingtons to typowa australijska potrawa i lamingtons robi się z ciasta biszkoptowego.

    OdpowiedzUsuń