.

niedziela, 21 grudnia 2014

Piernik z powidłami i masą kokosową

Piernik, który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu od razu nadaje się do jedzenia i nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie.





Składniki:
  • Ciasto:
  • 125 g margaryny Palma z Bielmar
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 mąki orkiszowej typ  650
  • Masa kokosowa:
  • 200 g kokosu
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Polewa:
  • 3 łyżki margaryny Palma z Bielmar
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe 
  • dowolne ozdoby
Przygotowanie:
W garnku roztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną, cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, mleko, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. 
Masa kokosowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia.
Do garnka przełożyć wszystkie składniki i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
Polewa:
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku.
Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek, druga połowa masy kokosowej, czwarty placek. Między warstwami kokosowymi placki cieniutko posmarować powidłami, żeby się nie rozklejały przy krojeniu. Piernik owinąć folią aluminiową i odłożyć najlepiej na noc do zastygnięcia mas. Placek polać polewą i udekorować.



Przepis na piernik z moimi modyfikacjami z Fabryka Kulinarnych Inspiracji


Świąteczne słodkości!Ciasta czy ciasteczka?Wigilia 2014

Korzenne przysmaki
Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta
  

13 komentarzy:

  1. Alinko cudny pierniczek, wyglada pysznie. Zjadłabym z chęcią kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny wyszedł Ci ten piernik :) Ja też dzisiaj robiłam tylko że morelowy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne pyszne ciasto u Ciebie. Jest ładnie i smacznie. A piernik... wyborny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny piernik ci wyszedł .

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam,mniam:)z kokosem nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przełożenie tego piernika. Porywam kawałeczek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm :) Z masą kokosową musiał cudownie smakować!!
    Wesołych Świąt Alinko dla Ciebie i całej Twojej rodzinki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł z tym kokosem, nie wpadłam na to! musze koniecznie spróbować. pozzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, napewno taki jest

    OdpowiedzUsuń
  10. Piernik od razu kojarzy Mi się ze świetami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a do tej masy kokosowej nie trzeba masła?

    OdpowiedzUsuń