piątek, 27 grudnia 2013

Amoniaczki

Amoniaczki to bardzo kruche i delikatne ciasteczka. Możemy je piec posmarowane samym białkiem lub posypane cukrem, cukrem perlistym albo cukrem brązowym.


Składniki:
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 3/4 szkl kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 2 kopiaste łyżeczki amoniaku
  • białko do posmarowania
  • cukier do posypania
Przygotowanie:
 Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Uformować kopczyk, zrobić wgłębienie i do środka dodać cukier puder, śmietanę i żółtka wymieszane z amoniakiem. Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i schładzać z 3-4 godziny w lodówce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremki wykroić ciasteczka. Z góry posmarować białkiem i obsypać cukrem perlistym, kryształem lub brązowym. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 10-15 minut do zrumienienia.



11 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa ! Wielbię je z warstwą cukru na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że dodaje się do nich amoniak, ale nazwa nie zachęca. Amoniak kojarzy się ze smrodem zgniłych jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda amoniak ma nie ciekawy zapach, jednak po upieczeniu w ogóle nie czuje się zapachu ani smaku amoniaku. Mimo wszystko mi ciasteczka smakują i jest dużo zwolenników tych ciasteczek.

      Usuń
  3. Mniam nie jadłam jeszcze, wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obie wystawiłyśmy dzisiaj gwiazdki:) ostatnio szukałam w sklepach i nie znalazłam amoniaku- będę musiała kupić w necie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi no faktycznie. Mamy łącza telepatyczne.

      Usuń
    2. właśnie wracam z portalu i Alinko bardzo, bardzo gratuluje wygranej:)

      Usuń
  5. Wyglądają rzeczywiście na bardzo delikatne i kruche, jak zdobędę amoniak zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam je, prześlicznie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń