.

piątek, 27 grudnia 2013

Lebkuchen

Ten smakołyk z pachnącą przyprawą i dodatkiem skórki pomarańczowej króluje na stołach naszych zachodnich sąsiadów. Są mięciutkie, pachnące i pyszne.


Składniki:
  • 200 g miodu prawdziwego
  • 85 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników Emix
  • 1 łyżeczka cynamonu Emix
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix
  • 0,5 łyżeczki sody Emix
  • 0,5 szkl skórki pomarańczowej
  • Lukier
  • 1,5 szkl cukru pudru Emix
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
 Miód i masło podgrzać. Skórkę pomarańczową pokroić nożem na mniejsze kawałki. Pozostałe suche składniki wymieszać w naczyniu wlać letni miód z masłem i wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe  oblać lukrem i studzić na kratce.
Lukier
Do miski wsypać cukier puder i stopniowo dolewać wody ciągle mieszając aż uzyskamy lejący lukier




3 komentarze:

  1. Ja robię bardzo podobne tylko bez skórki pomarańczowej bo jej nie lubię ;) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam skórkę pomarańczową! Wspaniałe pierniczki, na pewno cudownie pachną!

    OdpowiedzUsuń
  3. ten lukier do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń