piątek, 13 grudnia 2013

Likier piernikowy

Dostałam bardzo dużą paczkę do testowania z produktami firmy Emix. Nawet nie wiedziałam, że mają tak dużą ofertę produktów klik. Od razu miałam  kilka pomysł na wykorzystanie produktów. Dzisiaj pierwszy - likier piernikowy. Ale jest tak pyszny i aromatyczny, że z powodzeniem możecie robić. Na rozgrzewkę i przy pieczeniu ciasteczek po jednym kieliszeczku jak znalazł. A i na prezent się nadaje, z pewnością osoba obdarowana się ucieszy.




Składniki:
  • 0,5 l kremówki
  • 1 czekolada gorzka
  • 100 g cukru pudru Emix
  • 2 łyżeczki  przyprawy do pierników Emix
  • 2 łyżki nutellii
  • 200 ml wódki
  • 100 ml spirytusu
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier puder, przyprawę i nutellę. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć i ostudzić. Do zimnej masy wlać wódkę i spirytus, wymieszać. Rozlać do butelek lub karafki i szczelnie zakręcić.




Świąteczne prezentyWigilia 2013
 

24 komentarze:

  1. Gratuluję współpracy ależ Ci zazdroszczę ! Podziel się :D
    Pyszny musi być taki likier ale aby go spróbować muszę sobie jeszcze trochę poczekać ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezły asortyment, ale przyznam, że zupełnie nie znam tej firmy. Zaciekawił mnie ten likier piernikowy, niezły pomysł mi poddałaś. Co prawda chodzi mi po głowie coś troszkę innego, ale zainspirowałaś mnie :-)
    Ps. Jaki jest skład tej przyprawy do piernika?

    OdpowiedzUsuń
  3. Likier piernikowy - pychaa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna paczka! A likierek pewnie przepyszny...lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki likierek przypominający adwokata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W konsystencji tak , ale zapach i smak przyprawy, poezja.

      Usuń
  6. zaskakujący przepis! :) podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe jak taki likier smakuje! Wyglada super! :) Masz tez super zapasy kolezanko! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz smak przyprawy do pierników to się nie zastanawiaj tylko zrób, jest pyszny. No zapasy mam spore, tylko kiedy ja to wszystko wykorzystam.:)

      Usuń
  8. mam pytanie Alu ;)
    Po jakim czasie likier jest do spożycia? Długo musi leżeć w zakręconej karafce? Nigdy nie robiłam likieru - a Twój chce zrobić na święta i to będzie mój pierwszy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko będzie zimny możesz go spożywać. :)

      Usuń
    2. Lukier wyszedł przepyszny! Ale jest też potwornie mocny! <3 musiałam lekko rozcieńczyć mlekiem by dało się pić kieliszkiem <3 ale ogromnie polecam!

      Usuń
    3. No wiesz ja bym mogła mieć jeszcze mocniejszy :)ale to już można regulować wg własnych upodobań. Najważniejsze że Ci smakuje i z tego się bardzo cieszę. No to po kieliszku wypijemy na zdrowie:).

      Usuń
  9. Jeju, ale cuda ;) a tą czekoladę to w jakiej ilości wody rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dałam przyprawę do piernika ale nie z Emix. I katastrofa - sam piasek pijesz. Musiałam 3 razy przelewać przez sitko, żeby dało się uratować.
    Czy ta przyprawa z Emix jest tak drobna, że nie czuć jej w likierze?
    I rzeczywiście ostre!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem zaskoczona tym piaskiem. Jednak nie wiem czy to raczej nie była wina źle rozpuszczonej czekolady w kąpieli wodnej. Bo jeśli ją źle rozpuścisz to właśnie zrobi się taki "piasek" wyczuwalny w smaku. Czy Twoja czekolada po rozpuszczeniu była lśniąca o jednolitej płynnej konsystencji?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    jak długo można przechowywać taki likier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie długo nie stoi :) ale z 2-3 tygodnie w zimnym miejscu myślę że może stać.

      Usuń
  13. polecam :) mój już stoi w lodówce .... będzie na święta jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku nie robiłam ale chętnie bym wypiła kieliszek tego likieru.

      Usuń