.

wtorek, 17 grudnia 2013

Pierniczki królewskie z marcepanem

Trochę się napracowałam z tymi pierniczkami. Ale w końcowym efekcie stwierdziłam, że było warto. W smaku bardzo przypominają " domino z marcepanem". Smak przełamany przyprawą  do pierników i marcepan to idealne połączenie. Ja marcepan wprost uwielbiam.



Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao Emix
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru Emix
  • 1 łyżka cukru waniliowego Emix
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników Emix
  • 1 żółtko
  • 90 g margaryny
  • sól szczypta
  • dżem brzoskwiniowy
  • Masa marcepanowa
  • 150 g masy marcepanowej
  • 70 g cukru pudru Emix
  • Polewa
  • 0,5 szkl kremówki
  • 50 g miodu
  • 30 g margaryny
  • 150 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
 Mąkę i kakao  przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić.
Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce.
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce.
Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem.




10 komentarzy:

  1. Ale piękne ! Idealne na wieczorek z ciepłą herbatką :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciepła herbatka, pierniczek i błogi spokój.:)

      Usuń
  2. Piękne pierniczki!! ja nie mam cierpliwości do ozdabiania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczki...pyszne i pięknie wykonane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię zwykłe pierniczki, takich wypasionych jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łaał! Jakie słodkie śliczności! :D Kocham pierniczki, Twoje wyglądają prze-cu-do-wnie :) Jeszcze w dodatku z marcepanem... i w polewie czekoladowej... czysta rozpusta :D Pozdrawiam i zapraszam na piernikowe babeczki z powidłami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne!! muszą być pyszne :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń