.

piątek, 20 grudnia 2013

Rogaliki z orzechów laskowych

Do świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi się bardzo łatwo i szybko. Ale trzeba uważać bo też szybko znikają.


Składniki:


  • 150 g margaryny
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mielonych orzechów laskowych BackMit
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g czekolady
Przygotowanie:

Margarynę, jajko i cukier puder utrzeć. Dodać orzechy laskowe, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Formować małe rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piec około 8 min w 170st. Rogaliki wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi.


7 komentarzy:

  1. Muszę się wreszcie zmobilizować do upieczenia jakiś"drobnych form",bo są dobre do pochrupania,tylko wciąż czasu jakoś brak.Rogaliki bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba znasz moje smaki ! Uwielbiam te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam ciastka kruche z orzechów laskowych i wiem, że Twoje Alinko są pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeszcze raz ja.Przesympatyczna Alinko.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za tak piękne życzenia. Tobie i całej Twojej rodzinie również życzę zdrowych i spokojnych świąt.:)

      Usuń