.

czwartek, 11 grudnia 2014

Brazylianka

To kolejne ciasto które upiekłam z przepisów Siostry Anastazji - "Brazylianka". Jak widać wyszło dosyć efektowne ale najważniejsze, że było smaczne. Ciasto najlepiej zrobić dzień, dwa wcześniej i przechowywać w wilgotnym i chłodnym miejscu by placki z dodatkiem miodu zmiękły. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam łyżeczkę sody na proszek do pieczenia ( nie lubię wyczuwalnego smaku sody w ciastach).



Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny lub masła
  • 4 łyżki miodu płynnego( u mnie lipowy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg cukru pudru ( w książce 30 dkg)
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( w książce 10 łyżek)
Krem:
  • 1 szkl mleka
  • 80 g cukru ( w książce 100 g)
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g margaryny lub masła
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek (po obraniu)
  • 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować część ciasta, pomagając sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 20 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób upiec trzy placki.
Krem:
W pół szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką margarynę utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.
Warstwy ciasta:
pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek.
Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wigilia 2014Świąteczne słodkości!



12 komentarzy:

  1. Ale Alinko wypracowane to ciasto. Takie świąteczne :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo pięknie, świątecznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, w sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alinko ciacho rewelacyjnie wygląda :-) musi smakować obłędnie :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda! Apetyczna na panna Brazylianka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam je zapisane na liście ciast do wypróbowania, ale nie wiem kiedy to nastąpi:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto książkowe, pięknie podane :) Taką brazyliankę to i facet i kobieta z chęcią skosztuje :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. agnieszka-ros01 lutego, 2015

    wypróbowane i sprawdzone! super w smaku ! u mnie zagości na dłużej! idealne nie tylko na święta!
    polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy26 maja, 2016

    Genialne ciasto, uwielbiane przez dzieci. Polecam zamienic galaretke pomaranczowa na agrestowa, wtedy wychodzi jeszcze lepsze😊

    OdpowiedzUsuń