.

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makowo kokosowe z żurawiną

Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole.


 Składniki:
  • Ciasto:
  • 150 g suchego maku
  • 100 g kokosu Kresto
  • 100 g mielonych migdałów Back Mit
  • 80 g cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g masła
  •  
  • Masa z żurawiny
  • 120 g żurawiny suszonej Kresto
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 75 ml wiśniówki
  • Polewa 
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki kremówki
Przygotowanie:
Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół.
Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.
Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.
Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.


Inspiracją był przepis na makową panienkę stąd z moimi modyfikacjami.


Świąteczne słodkości!Wigilia 2014






16 komentarzy:

  1. To ja poproszę duży kawałek takiego pysznego ciasta na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwę sie ze kubki smakowe szaleją, wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie - ja makowce pochłaniam, ale moje robię trochę blizej Świąt a propos Radosnych Pysznych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy post :)
    Zapraszam do siebie
    http://tomaslandia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny kontrast! Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto idealne dla mnie! Uwielbiam i mak i żurawinę :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. będzie u mnie na swieta:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać , że wyjątkowo pięknie ci wyszło , nie mogę oderwać oczu .

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam podobne, tylko bez żurawiny - obłędnie pyszne było :) Z żurawiną smakowało pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo znajomo...;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy aby na pewno ze 100g białej czekolady wyjdzie polewa na taką blachę ciasta? Wydaje się to niemożliwe.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 100 g i do tego kremówka. Wychodzi cieniutka warstwa ale to wystarczy bo ciasto jest słodkie.

      Usuń