.

wtorek, 30 grudnia 2014

Sernik z truflami

Bardzo lubię serniki i cukierki trufle. Pomyślałam, że może warto by je było połączyć ze sobą. Jeśli o mnie chodzi sernik wyszedł  rewelacyjny w smaku. Jednak młodszej córce, ze względu na alkohol w truflach nie bardzo zasmakował. Alkohol w smaku jest wyczuwalny.


Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 7 jajek
  • 80 g margaryny Palma z Bielmar
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 szt trufli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier puder
Przygotowanie:
 Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Margarynę rozpuścić. Trufle pokroić w drobną kostkę i obtoczyć w mące pszennej. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg i wymieszać do połączenia się składników. Wlać zimną rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia się i uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pokrojone trufle i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik zostawić i lekko uchylić drzwi piekarnika. Sernik wyjąć jak piekarnik będzie zimny, dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 
Ciasta czy ciasteczka?

7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, zawsze to urozmaicenie sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. słowem sernik dla dorosłych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał być przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny, sernik lubię, ale tych cukierków nie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam ostatnio sernik truflowy, więc wiem jaki pyszniutki jest Twój wypiek :) choć są różnice, bo ja wymyśliłam inny :)

    OdpowiedzUsuń