.

wtorek, 23 grudnia 2014

Ule orzechowe

Ule orzechowe, obowiązkowo muszą być u mnie na święta. Kto już je robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne trudne do zrobienia jak to się wydaje. Wystarczy kupić foremki a reszta pójdzie gładko.




Składniki:
  • 400 g orzechów włoskich
  • 160 g cukru pudru
  • 2 białka
  • Nadzienie
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmak
  • spirytus
  • wafle tortowe
Przygotowanie:
Orzechy zmielić w maszynce. Dodać cukier puder, białka i zagnieść masę. Foremki do uli wylepiać masą orzechową w środku zrobić dziurkę na masę krówkową. Ułożyć na tacy i pozostawić najlepiej na noc, żeby lekko się podsuszyły. Masę krówkową rozmieszać, dodawać stopniowo spirytus i mieszać. Masa powinna być dosyć ostra bo masa orzechową wchłonie spirytus. Foremką do ciasteczek wykroić z wafli tortowych spody.
Ule napełnić masą krówkową, przylepić wykrojoną wafle tortową i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
Ule przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym naczyniu, by za mocno się nie wysuszyły.



Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

9 komentarzy:

  1. Piękne,ciekawa jestem,jak smakują:)
    Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie mieć takie domowe zwyczaje. Uli takich nie jadłam.
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Alinko ale cudne, a wiesz że ja nigdy ich nie jadłam, jestem ciekawa jak smakują. Alinko chciałabym Ci życzyć cudownych Świąt, pełnych radości, uśmiechu i ciepła rodzinnego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dziękuję bardzo. Wam też życzę zdrowych i wesołych świąt.

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fiu fiu, a jak pszczoły powstają?

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne są te ule. Na pewno każdy się na nie skusi. Ja jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń