piątek, 26 grudnia 2014

Ciasteczka z powidłami

Te ciasteczka są delikatne, bardzo kruche i smaczne. Posklejałam je przekładając powidłami śliwkowymi. W tym roku to były nasze ulubione.



Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki kopiaste kakao
  • 1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar
  • 6 żółtek
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać, smarując powidłami śliwkowymi.


Ciasta czy ciasteczka?Wigilia 2014Świąteczne słodkości!


5 komentarzy: