.

niedziela, 1 grudnia 2013

Sernik z marchewką

 Po raz pierwszy zrobiłam taką kombinację smakową sernika. Sernik jest delikatny, puszysty w środku i z karmelizowaną marchewką, która rozpływa się w ustach. Wcześniej robiłam babeczki z taką marchewką klik i bardzo nam zasmakowały więc spróbowałam z sernikiem. Jest pyszny.



Składniki:


  • 200 g herbatników typu petitki
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 kg twaróg z wiaderka
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
  • 100 ml kremówki
  • 1 opakowanie sernix
  • 200 g marchewki
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 białka
  • 3/4 szkl cukru
  • marcepan i barwniki na dekorację
Przygotowanie:
 
Herbatniki zmiksować na proszek dodać letnią rozpuszczoną margarynę. Zagnieść i wyłożyć na dno tortownicy.
Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagotować wodę z cukrem dodać marchewkę i smażyć do momentu, aż marchewka będzie miękka i odparuje płyn.

 Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości. Dodać twaróg, sernix, kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać na herbatniki połowę masy serowej, wyłożyć marchewkę na okrąg i wylać resztę masy serowej. Górę wyrównać. Tortownicę od spodu owinąć dwoma warstwami foli aluminiowej. Na blachę położyć tortownicę i nalać po połowy wysokości tortownicy wody. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami z marcepanu.
Lukier:
 Do cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty, żeby nie spływał z sernika. Tortownica 25 cm.









20 komentarzy:

  1. jeżeli smakuje tak jak wygląda to musiał być extra w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz spotykam się z takim sernikiem , a jako wielbiciel marchewek muszę go przetestować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super serniczek, jeszcze takiego nie widziałam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wygląda... Aż szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł z tą marchewką :).

    OdpowiedzUsuń
  6. przepiękny :) wygląda idealnie!! pozdrawiam ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny serniczek :) a ta marchewka to bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje Wam bardzo za miłe komentarze, cieszę się że sernik się podoba. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pięknie ten sernik wygląda! Konsystencją na zdjęciu przypomina ptasie mleczko. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przede wszystkim ciasto wygląda niezwykle uroczo! Co do smaku - nie mam pojęcia jak taki sernik może smakować, więc po prostu wypróbuję twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie, a z tymi karamelizowanymi marcheweczkami na pewno przepyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Intrygujące :)
    Zapisałam przepis, po Świętach wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń