.

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi

Piernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy i przepis mam stąd. Ja nie robiłam kremu tylko przełożyłam powidłami śliwkowymi. Jeden piernik zostanie wykorzystany do przygotowania moczki która jest obowiązkowym smakołykiem na moim świątecznym stole.





Składniki:

  •  0,5 l miodu prawdziwego
  •  1,5 szklanki cukru
  •  1 kostka margaryny lub masła
  •  1 kg  mąki tortowej
  •  3 jajka
  •  3 łyżeczki sody
  •  1/2 szklanki mleka
  •  szczypta soli
  •  3 opakowania przyprawy do piernika Emix
  •  powidła do posmarowania
  •  Polewa
  •  100 g margaryny
  •  3 łyżki mleka
  •  2 łyżki cukru pudru Emix
  •  2 łyżki kakao Emix
Przygotowanie:
 Miód, cukier i margarynę podgrzać  w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę rozmieszaną w mleku i zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste. Naczynie z ciastem nakryć ściereczką, włożyć do worka i odłożyć w chłodne miejsce na 4-5 tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku  z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 st około 60 min. Ciasto wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4-5 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie piernik przekroić na 4 części. Posmarować powidłami, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na kolejne 2 dni. Następnie posmarować cały piernik z zewnątrz powidłami i polać polewą. Z ciasta możemy również upiec pierniczki.
Polewa: do garnuszka włożyć wszystkie składniki i mieszając podgrzać ale nie gotować. Przestudzić i tężejącą polewą polać piernik.
Ciasta nie dajemy dużo do formy,  dosyć mocno rośnie.




Wigilijny Piernik 2013

10 komentarzy:

  1. pięknie wygląda tak świątecznie !!

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczny piernik i ozdoby z czekolady:) pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny i apetyczny.Wiesz,że w tym roku mamy takie same gwiazdki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko wygląda! Aż ma się ochote rzucić na monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda! a moczki nigdy nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój piernik jeszcze grzecznie czeka na upieczenie:) Robię go już od kilku lat i jest moim faworytem wśród pierników:) A moczkę kiedyś przyrządzaliśmy z rodziną, obecnie jednak już coraz rzadziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie moczka musi być. W sumie co dom to inaczej smakuje.

      Usuń