Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 300 g letniej wody
Do miski z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, letnią wodę i zmiksować za pomocą haka. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na co najmniej 12 godzin. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką lekko rozpłaszczyć i zwinąć w tzw kopertę - ciasto zawijamy z czterech stron do środka i pozostawiamy złączeniem na spodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny aż ciasto podrośnie. Ciasto podzielić na dwie części. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową lub wysmarowaną olejem i uformować z ciasta bagietki. Zostawić na około 30 minut żeby bagietki podrosły. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z pieca bagietki przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
Ależ smacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDomowe sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi jak dawno już nie piekłam domowych bagietek:)
OdpowiedzUsuńCudna! Gdyby tylko miał mi kto wyrobić ciasto, na pewno skorzystałabym z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPyszna :-) bardzo lubię domowe pieczywo. Też ostatnio piekłam zapiekanki :-) twoje wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńpodziwiam! ja się jeszcze nigdy nie zebrałam do pieczenia bagietki :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda.Zjadłbym na śniadanie,najlepiej taką ciepłą z pieca.
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPiękna bagietka, tylko podziwiać :)
OdpowiedzUsuńApetyczna ,że ho ,ho .
OdpowiedzUsuńBardzo by mi się przydała Twoja domowa bagietka. Jest śliczna :)
OdpowiedzUsuńLubię bagietki, jak chyba większość. Pięknie ją upiekłaś. Bardzo kusząco na mnie zerka i chętnie bym ją zjadła :)
OdpowiedzUsuńWooow! Ale piękna :)!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i bardzo nam smakowała :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuń