wtorek, 21 października 2014

Szynka peklowana z szynkowara

Szynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie.



Składniki:
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli do peklowania
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe 
  •  około 600-700g szynki wieprzowej z kulki
Przygotowanie:

 Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować. Zdjąć z ognia  do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do zimnej wody. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 5-6 dni. Mięso musi być całe zalane. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć woreczka i szczelnie skręcić. Przełożyć do szynkowara i zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć z wody i schłodzić zimną wodą. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli jest problem z wyjęciem woreczka z szynką  zanurzyć szynkowar na moment w ciepłej wodzie i wyciągnąć.


19 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Super pomysł na domową wędlinkę :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa wędlina najlepsza. Taki szynkowar to coś, co chętnie bym kupiła. Też sama robię wędliny. A póki co, spróbuję Twojej pysznej szyneczki:) Szkoda, że tylko wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa szynka to jest to !! kocham ten smak !

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa wędlina jest najlepsza. Zjadałabym kanapkę z taką szynką z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada obłędnie i pewnie pięknie pachnie :) Ja niestety szynkowara nie posiadam, szynke zawsze piekę (taka wersje na kanapki), aż żałujuę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo zachęcająco, ale niestety nie mam szynkowara więc muszę obejść się smakiem :( czego bardzo żałuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe wędliny są najlepsze i najzdrowsze

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmm... ale szyneczka.. no paluchy lizac!! muszę podsunąć mamie przepis :D
    przy okazji zapraszam też na mojego bloga. założyłam go całkiem niedawno i dlatego zachęcam bloggerów do odwiedzenia w wolnej chwili. a nóż się coś spodoba :D
    www.diymydesign.blogspot.com
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. super! zastanawiam się właśnie nad kupnem szynkowara.

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy25 maja, 2016

    Sprawdziłem pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. Piszecie że nie macie szbkowara,jaki problem kupić?ok.50zł.Jak nie ma gdzie to na Allegro-sama kupiłam. Szyneczka dobra,a kielbaska też.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chodzi mi o woreczek do szynkowara, jaki on jest. nie mam pojecia czy chodzi o folie do pieczenia, bo innych nie posiadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić takie woreczki do szybkowara lub zastąpić je woreczkami do mrożonek. To są takie grube woreczki, nie takie śniadaniowe bo są za cienkie.

      Usuń
  14. Ile dodajesz soli peklowej w gramach? Dwie łyżki stołowe(płaskie, czy kopiaste), czy dwie łyżeczki do herbaty (płaskie?) do zalewy na te 700 g mięsa?

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ważyłam nigdy. Normalne łyżki anie nie płaskie ani zbyt kopiaste.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam tę szynkę i rzeczywiście jest bardzo dobra. Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam szynke w kulce ale cale kilo. Wolałabym nie odkrawać bo piękna jest ta kulka w całości. Myslisz, ze wystarczy zwiększyć ilosc przypraw proporcjonalnie czy peklowac tez powinnam dłużej ?
    szynkowar to narazie moj najlepszy zakup w tym roku. Pierwszą szynkę- troche inaczej zrobioną- mąż z synkiem pochłaniają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak proporcje zwiększyć myślę że o połowę to będzie wystarczające. Peklowanie to 6 dni będzie wystarczające.

      Usuń