wtorek, 28 października 2014

Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem

Pieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne.Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę piec chlebki. Dziękuję, że jesteście i macie takie świetne mąki.





Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 200 g mąki żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa
  • 400 g wody w temperaturze pokojowej
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
 Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki razem z cebulą i słoneczkiem umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny od momentu nagrzania się. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowo 10-15 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce, najlepiej przez całą noc.


Inspiracją z małymi modyfikacjami był przepis z bloga Pieczarka Mysia.


13 komentarzy:

  1. Aluś Ty to masz głowę pełną pomysłow, pięknie wygląda ten chlebek, napoewno jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebulkowy zapach czuję...chlebuś wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam chlebek...robiłam już z cebulką i jest rewelacyjny :-) a mąki z Młyn Kopytowa są świetne, polecam każdemu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki właśnie chlebek na zakwasie jest najsmaczniejszy. A z cebulką? Świetny pomysł Alinko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na razie za sobą mam bułki, do chlebka się przymierzam, fajna sprawa taki domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy chlebek to jest to:)) Ja ostatnio piekłam nasz ulubiony z dynią;)

    OdpowiedzUsuń
  8. z tym cebulowym dodatkiem musi być smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ ten chlebek musi być pyszny! Muszę się zmobilizować i upiec chleb bo taki domowy jest najlepszy! Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. domowy chlebek z cebulką musi być pyszny !!
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe, domowe pieczywo, nic nie może się z nim równać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tytuł mnie tu przyciągnął. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń