Składniki:
- Zaczyn (dzień wcześniej)
- 30 g zakwasu żytniego klik
- 175 g letniej wody
- 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
- Ciasto właściwe
- zaczyn
- 325 g letniej wody
- 500 g mąki pszennej chlebowej EKO typ 750 Młyn Kopytowa
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
Dzień wcześniej składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią i odłożyć na minimum 12 godzin.
Do misy z miksera wlać letnią wodę, dodać cały zaczyn, sól, mąkę i miksować około 15 minut. Dużą miskę wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody i nagrzać piekarnik na 230 stopni. Włożyć na 5 minut naczynie żaroodporne, wyjąć wysypać mąką i przełożyć ciasto. Chleb przekroić, włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut aż chleb będzie ładnie zrumieniony. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.
Z chleba miał być uformowany bochenek ale moje ciasto było rzadkie więc upiekłam go w naczyniu żaroodpornym.
Inspiracja klik
Chleb dodaję do 9 edycji Światowego Dnia Chleba organizowanego przez Zorrę na jej blogu
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPiekny chlebek Ci wyszedł
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że dziś jest Światowy Dzień Chleba. A mój bochenek właśnie się piecze. Uwielbiam zapach i smak domowego pieczywka. Twój chlebek wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały bochen, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
domowy chlebek uwielbiam pod każdą postacią !!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, ja też mam zamiar zacząć przygodę z chlebem :)
OdpowiedzUsuńTeż dziś piekłam z tej okazji :) i zgłosiłam przepis do akcji z okazji tego dnia, Tobie również polecam: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014
OdpowiedzUsuńAż zapachnialo mi tu takim świeżym chlebkiem
OdpowiedzUsuńPyszniutko wygląda:)))
OdpowiedzUsuńAlinko ale pysznie wygląda. Widzę że wszyscy pieką dzisiaj chlebki :-) super. Przepis zabieram :-) kusi mnie ten chlebek :-)
OdpowiedzUsuńa zakwasu brak :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
chlebek pierwsza klasa :) Poprosimy pajdę z masłem :D
OdpowiedzUsuńFabulous bread! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
OdpowiedzUsuń