czwartek, 16 października 2014

Polski chleb wiejski

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Postanowiłam z tej okazji upiec chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków.


Składniki:
  • Zaczyn (dzień wcześniej)
  • 30 g zakwasu żytniego klik
  • 175 g letniej wody
  • 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • Ciasto właściwe
  • zaczyn
  • 325 g letniej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej EKO typ 750 Młyn Kopytowa
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Dzień wcześniej składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią i odłożyć na minimum 12 godzin.
Do misy z miksera wlać letnią wodę, dodać cały zaczyn, sól, mąkę i miksować około 15 minut. Dużą miskę wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody i nagrzać piekarnik na 230 stopni. Włożyć na 5 minut naczynie żaroodporne, wyjąć wysypać mąką i przełożyć ciasto. Chleb przekroić, włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut aż chleb będzie ładnie zrumieniony. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. 
Z chleba miał być uformowany bochenek ale moje ciasto było rzadkie więc upiekłam go w naczyniu żaroodpornym.



Inspiracja klik

Chleb dodaję do 9 edycji Światowego Dnia Chleba organizowanego przez Zorrę na jej blogu

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

13 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że dziś jest Światowy Dzień Chleba. A mój bochenek właśnie się piecze. Uwielbiam zapach i smak domowego pieczywka. Twój chlebek wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały bochen, podziwiam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy chlebek uwielbiam pod każdą postacią !!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smacznie, ja też mam zamiar zacząć przygodę z chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też dziś piekłam z tej okazji :) i zgłosiłam przepis do akcji z okazji tego dnia, Tobie również polecam: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż zapachnialo mi tu takim świeżym chlebkiem

    OdpowiedzUsuń
  7. Alinko ale pysznie wygląda. Widzę że wszyscy pieką dzisiaj chlebki :-) super. Przepis zabieram :-) kusi mnie ten chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. a zakwasu brak :(

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. chlebek pierwsza klasa :) Poprosimy pajdę z masłem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Fabulous bread! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń