Składniki:
- 500 g karkówki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 300 g makaronu muszelki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorów suszonych w oleju
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 żółtka
- sól,pieprz do smaku
- olej do smażenie
Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Usmażone klopsiki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni dolewając 2-3 łyżki oleju z pomidorów podsmażyć pokrojony por i czosnek, dodać pokrojone pomidory i po chwili dodać klopsiki. Całość chwilę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku, wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.
Makaron i klopsiki... pyszności. Alinko, każda wersja jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńUweilabiam połączenie makaronu z pulpetami:)
OdpowiedzUsuńTaki pyszny obiad, super klopsiki :)
OdpowiedzUsuńAlinko świetny pomysł na danie z makaronem :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTwoja wersja makaronowa bardzo przypadła mi do gustu. Smacznie i szybko :)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek, pysznie i pożywnie, tak jak lubię
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńU mnie klopsiki to jedno z ulubionych dań obiadowych:) Twoje wyglądają bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo apetycznie!!
OdpowiedzUsuńWłasnie szukałam przepisu na wykorzystanie dużych makaronowych muszelek. I chyba skorzystam :)
OdpowiedzUsuń