Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 szklanki ugotowanych ziemniaków
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1 jajko do posmarowania
- powidła śliwkowe
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło.
Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki i podzielić na 8 trójkątów.
Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę powideł śliwkowych i zwinąć ku węższej części.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową, przykryć ściereczką
i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 35 minut.
Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180*C przez około 18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracją był przepis stąd.
U mnie nic słodkiego ,ale cudne.
OdpowiedzUsuńAlinko a to mnie zaciekawiłaś :-) z chęcią bym takie spróbowała :-) dodaje do zrobienia, dziękuje :-)
OdpowiedzUsuńjakie kształtne!
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł. Wyglądają na bardzo pulchne i delikatne. Chętnie zrobię, bo lubię rogaliki. A do tego taki pięknie kuszą :)
OdpowiedzUsuńRogaliki uwielbiam. Takiego połączenia jak Ty nie robiłam ale chętnie się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami? Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńja dziś też będę tworzyć rogaliki:)))
OdpowiedzUsuńMniam,napewno bardzopyszne takie rogaliczki, kuszą swoim wyglądem
OdpowiedzUsuńWyszły pięknie zaokraglone...i ta kawka w tle...mniam :)
OdpowiedzUsuńdo dzieła, właśnie robić będę :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś pączki z ziemniakami. Pyszne były
OdpowiedzUsuń