Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl mąki pszennej EKO typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 jajko
- sól szczypta
- śliwki
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g cukru brązowego
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych ziemniaków przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się do rąk. Zagotować wodę, wrzucać knedle i gotować 5 minut na lekkim ogniu od momentu wypłynięcia.
Sos śmietankowy: śmietanę i cukry wymieszać. Knedle wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące i polane sosem śmietankowym.
Uwielbiam knedle z owocami. Alu chętnie wzięłabym kilka ze zdjęcia, tak kusząco na mnie "patrzą", że tylko jeść...
OdpowiedzUsuńKnedle zawsze mogłam jeść, dziwiło mnie to, że mogę nawet 7 sztuk zjeść jako dziecko, a inne jedzenie nie wchodziło tak gładko:)
OdpowiedzUsuńJa ich jeszcze w życiu nie jadłam ,a odstraszał mnie zawsze wygląd twardej kluchy na zewnątrz ,Twoje kochana wyglądają mega delikatnie ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione knedle to właśnie te ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na takie mięciutkie:)mmm...pycha:)
OdpowiedzUsuńplanuję zrobić właśnie knedle w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńAlinko ale dawno nie jadłam knedli, narobiłaś mi takiego smaku...pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńZe śliwkami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam z jabłkami, ale Twoje tez wyglądają baaardzo pysznie;)
OdpowiedzUsuńO jakie pyszne dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuń