Składniki:
Beza
- 7 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g siekanych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku)
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szkl mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 320 g miękkiego masła
- 1 czekolada mleczna posiekana
- 100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)
- 100 ml spirytusu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- herbatniki
Beza:
W misce wymieszać orzechy, kokos i pokrojone wafelki.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Wsypać mieszankę bakaliową i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach 25 minut. Wyjąć i ostudzić
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno stopniowo dosypywać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach 25 minut.
Krem:
Żółtka, cukier, szklankę mleka i obydwie mąki zmiksować. Resztę mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Zagotować, zdjąć i przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch, ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Dodać pokrojoną czekoladę i prince polo, wymieszać. Na koniec wlać spirytus i ponownie wymieszać.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.
Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa.
Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd.
super wygląda i na pewno tak smakuje...ale nie jest podany sposób przełożenia...
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda, mniam. Alinko brawa dla Ciebie :-) zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńPięknie! Wygląda jak prosto z cukierni :)
OdpowiedzUsuńCudo:)
OdpowiedzUsuńOoo jakie boskie to ciacho :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, ale chyba dodałaś sobie jeszcze więcej pracy z tym biszkoptem :) No cóż, czasem dla podniebienia warto się poświęcić! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńP.S. nie działa link do inspiracji
No właśnie czego się nie robi dla podniebienia :) Ciasto pyszne.
UsuńJuż działa.
Extra ! Koniecznie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPyyycha! Chyba muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe, ale pracowite ciacho! ;)
OdpowiedzUsuńOch, Alinko, tak późno zajrzałam do Ciebie a tu takie pyszne ciasto. Ale może i dobrze. Przynajmniej mi się przyśni. Chciałabym :)
OdpowiedzUsuńUczta dla podniebienia
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze pyszne ciacho, tak jest i tym razem
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Poproszę kawałeczek w porywach do... całej blaszki! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Zapowiada się świetnie :)
OdpowiedzUsuńMusiało byś pyszne!
OdpowiedzUsuńwłaśnie się robi i mam nadzieję, że wyjdzie tak pysznie jak wygląda na zdjęciu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że wyjdzie, życzę Ci tego i oby Wam smakowało. Prześlij fotkę gotowego ciasta na mojego maila. :)
UsuńCzy jest skuteczny sposób na przełożenie bezy?
OdpowiedzUsuńJa pozostawiam bezę z papierem i przekładam na ciasto papierem do góry. Następnie odrywam papier.
UsuńHeya i am for the primary time here. I found this board and I in finding It really helpful & it helped
OdpowiedzUsuńme out a lot. I'm hoping to give onee thing bacck and help others like you aided me.
Właśnie robimy go na święta :)
OdpowiedzUsuńИнтересный тортик)
OdpowiedzUsuń