Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- płaska łyżka masła
- 250 ml ciepłej wody
- sól szczypta
- Farsz
- 300 g maślaków
- 200 g kiszonej kapusty
- 0,5 cebuli
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Farsz:
Grzyby obrać z skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać pokrojone i grzyby i gotować około 5 minut. Przelać na sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę i całość mieszając chwilkę podsmażyć. Ostudzić i doprawić do smaku.
Ciasto na pierogi:
Do mąki dodać szczyptę soli,miękkie masło, stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i szklanką wykroić kółka. Na ciasto położyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i gotować 8 minut od wypłynięcie pierogów.
Pierogi podać bezpośrednio po ugotowaniu okraszone zrumienioną cebulką.
Cudne te pierożki, wygladają jak kwiatki. Spróbuję kiedyś takie zrobić, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO ja..jak ja uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami...zapachniało mi normalnie świętami
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, ale za bardzo nie lubię ich robić. Alinko może mi podrzucisz kilka sztuk. Wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko podaj adres i wysyłam.
UsuńMoje ukochane pierogi :)
OdpowiedzUsuńTakie pierogi chyba wszyscy lubią. Ale takie śliczne nie wszyscy zrobią. Alinko, patrzę i ślinę przełykam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzy śliczne czy nie najważniesze żeby smaczne były :)
UsuńUwielbiam pierogi! A ich zlepianie może i jest pracochłonne ale odprężające ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda można się odprężyć. :)
Usuńuwielbiam takie piergogi! szkoda ze jadam je tak rzadko :(
OdpowiedzUsuńTeż dziś lepiłam ,pyszne są.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie używałam samych maślaków do farszu:))) moje ulubione pierożki!
OdpowiedzUsuńTakie pierożki lubię najbardziej:) Smak świąt i mojego dzieciństwa. Mogłabym jej jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńwydaję mi się, ze pierwszy raz widzę w recepturze ciasta na pierogi masło, ale nie dam sobie głowy odciąć ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu ja zawsze dodaję masło do ciasta. Zachęcam do wypróbowania.
Usuń