niedziela, 5 października 2014

Galaretka z pianką

Deserek zrobiony już latem ale gdzieś mi się zapodział. Jednak publikuję go bo to niekoniecznie sezonowe smakołyki. Truskawki można zastąpić innymi owocami jak również dostosować według smaku galaretki.



Składniki:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki
  • sos do deserów o smaku toffi
Przygotowanie:
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Gdy galaretka będzie zimna 2/3 rozlać do pucharków i włożyć do stężenia do lodówki. Pozostałą część galaretki pozostawiamy w ciepłym miejscu żeby nam się nie ścięła wcześniej od tej z lodówki. Gdy zacznie się ścinać wtedy miksujemy na szybkich obrotach by się spieniła i rozlewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem kilka truskawek pokroić w drobniutką kosteczkę i nałożyć 2 łyżki na środek pianki. Zimną kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem. Szprycą udekorować na wierzchu dodać po 3 plasterki truskawek i polać sosem toffi.



10 komentarzy:

  1. zdecydowanie przypominajka lata ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny deser na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka :) Lubię takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja poproszę taki deserek, pysznie wygląda :-) lubię takie lekkie pyszności :-) pozdrawiam Alinko i życzę miłego wieczorku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ślicznie wygląda. Jak z najlepszej cukierni. Chyba sobie zrobię takie słodkie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wyglada aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ uroczo się prezentuje :) Śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wtgląda i napewno tak też smakuje, super pomysł na deser

    OdpowiedzUsuń