Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1 marchewka większa
- 1 pietruszka średnia
- 2 ziemniaki
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- seler kawałek
- por kawałek
- 1 listek laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- śmietana kremówka do zabielenia
- koperek i pietruszka zielona
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia
- 1/3 szkl zimnej wody
Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do bulionu dodać listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa zarówno te pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente, wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Na talerzu posypać pokrojonym koperkiem i zieloną pietruszką.
pyszna, domowa zupka! mmm
OdpowiedzUsuńi jaka pożywna !! ale bym zjaadła !
OdpowiedzUsuńPyszna zupa Alu.
OdpowiedzUsuńTaka jak u mamy:)i naczynko piękne:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda Twoja zupa. Taka bardziej letnia niż jesienna. Ale, jeszcze póki co jest ciepło, więc taką zupka jest akurat :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę i na pewno ten przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJak pieknie i kolorowo u Ciebie, smakowita ta zupka
OdpowiedzUsuńPycha, też taką robię a zapas fasolki mam zamrożony. Zupki warzywne są najepsze, smaczne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo - łatwy przepis okraszony super zdjęciami. Jak widać twoja pasja to nie tylko gotowanie, pieczenie, smażenie ale również ekstra zdjęcie - dziękuj :)
OdpowiedzUsuńPamiętam podobną zupę, którą gotowała moja Babcia. Bardzo dawno temu a ciągle ją pamiętam. Była jednak, tak mi się wydaje, gęsta i z zieloną fasolką szparagową.
OdpowiedzUsuńSpróbuję ten przepis. Dziękuję
Pychotka :) A teraz sezon na fasolkę jest więc nic tylko gotować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://zdaniemagi.blogspot.com/
Uwielbiam takie zupy. :)
OdpowiedzUsuń