.

środa, 8 października 2014

Rukola z gruszką i granatem

Dzisiaj kolorowo i smacznie i zdrowo. Rukola z gruszką i granatem to fajne połączenie smakowe. Znajdziemy smak słodki, słony i kwaśny. Na talerzu fajne kolory więc przyciągają oko nie tylko osób dorosłych ale i dzieci.



Składniki:

  • 0,5 opakowania rukoli
  • 0,5 gruszki
  • owoc granatu
  • ser sałatkowy w zalewie
  • Sos
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
 Sos: Miód,olej, musztardy sok z cytryny energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszać. 
Rukolę opłukać i pozostawić na sicie do odsączenia. Gruszkę obrać z skórki pokroić w paski. Przygotować 2-4 łyżki ziarenek granatu. Ser odsączyć z zalewy. Rukolę przełożyć do miski polać połową sosu wymieszać i przełożyć na talerz. Na górę rozłożyć pokrojone gruszki, ziarenka granatu polać sosem i na końcu ułożyć kosteczki sera sałatkowego. Podać zaraz po przygotowaniu. 
 


11 komentarzy: