.

środa, 8 października 2014

Rukola z gruszką i granatem

Dzisiaj kolorowo i smacznie i zdrowo. Rukola z gruszką i granatem to fajne połączenie smakowe. Znajdziemy smak słodki, słony i kwaśny. Na talerzu fajne kolory więc przyciągają oko nie tylko osób dorosłych ale i dzieci.



Składniki:

  • 0,5 opakowania rukoli
  • 0,5 gruszki
  • owoc granatu
  • ser sałatkowy w zalewie
  • Sos
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
 Sos: Miód,olej, musztardy sok z cytryny energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszać. 
Rukolę opłukać i pozostawić na sicie do odsączenia. Gruszkę obrać z skórki pokroić w paski. Przygotować 2-4 łyżki ziarenek granatu. Ser odsączyć z zalewy. Rukolę przełożyć do miski polać połową sosu wymieszać i przełożyć na talerz. Na górę rozłożyć pokrojone gruszki, ziarenka granatu polać sosem i na końcu ułożyć kosteczki sera sałatkowego. Podać zaraz po przygotowaniu. 
 


10 komentarzy:

  1. Ale pyszna sałatka :-) lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kolorowo ! aż ślinka cieknie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki tez ;lubię takie połaczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój wzrok ta sałatka przyciągnęła. Jak magnes. Bardzo mi odpowiada takie połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka wygląda na rozpływającą się w ustach:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i kolorowy talerz. Zdrowie na talerzu aż krzyczy zjedz mnie :)

    OdpowiedzUsuń