Strony

sobota, 31 stycznia 2015

Galaretkowiec

To ciasto chyba wszyscy znają. Większość z Was go piekła z pewnością nie raz. Ja kilkanaście razy ale jakoś tak wyszło, że do tej pory nie opublikowałam przepisu. Dzisiaj nadrabiam i podam Wam moją wersję tego ciasta. W sumie to różnice w przepisach są niewielkie, bo co tu za dużo kombinować jak to takie proste i pyszne ciasto. Uwielbiają je duże i małe dzieci. :)


Składniki:
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • Masa śmietankowa
  • 500 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa 
Przygotowanie:
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 40*28 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół.
Masa śmietankowa: każdą galaretkę przygotować w 250 ml gorącej wody. Dobrze rozmieszać, przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Galaretki pokroić w kostkę.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie. Miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Odłożyć 4-5 łyżek bitej śmietany do posmarowania wierzchu. Szybko dodać 3/4 pokrojonych galaretek, wymieszać łyżką. Wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posmarować odłożoną bitą śmietaną i na górze rozłożyć resztę pokrojonych galaretek. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Ciasto kroimy nożem moczonym w gorącej wodzie.
Smaki i kolory galaretek można zmieniać według siebie.


czwartek, 29 stycznia 2015

Kurczak w sosie kaszubskim z kaszą gryczaną

Czy można zrobić pyszne danie w pół godziny? A no można. Dzisiaj u mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata. Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano.



Składniki:
Przygotowanie:
Piersi umyć, osuszyć i pokroić w paski. Doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Wlać bulion, śmietanę, sos kaszubski, całość zagotować i jeśli lubimy pikantne potrawy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wodę zagotować z solą, wsypać kaszę gryczaną i gotować na wolnym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.




środa, 28 stycznia 2015

Szynka peklowana z musztardą francuską

Domowe wędliny stają się coraz bardziej popularne. Ja również coraz częściej je robię. Staram się wymyślać różne kombinacje smakowe. Tym razem  posmarowałam musztardą francuską z całymi ziarnami gorczycy.



Składniki:
  • 1-1,2 kg mięso wieprzowe z kulki
  • Zalewa
  • 1,5 litra wody
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek jałowca
  • 10 kulek kolendry
  • 5 kulek czerwonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki soli do peklowania
  • 4 ząbki czosnku (pokrojone)
  • Do posmarowania
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • 0,5 szkl bulionu
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Do letniej zalewy wsypać sól peklową, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Każdy dzień mięso w zalewie obrócić by równomiernie się peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Z góry mięso posmarować musztardą, włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła.



Domowy Wyrób

wtorek, 27 stycznia 2015

Herbata Richmont

Dzisiaj mam dla Was propozycję na rozgrzewającą i mrożoną  herbatę RichMont. Zaparzona w specjalnym zestawie porcelanowym Duo,  który składa się z dzbanuszka, filiżanki i talerzyka. Ja wypróbowałam herbatę rozgrzewająca  Mexican Dream. Jest to efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw. Po zaparzeniu unosi się piękny korzenny zapach a herbata ma bardzo intensywny czerwony kolor. Jest miło spędzić popołudnie z przyjaciółmi przy tak podanej herbatce i oczywiście z czymś do herbatki.


Druga propozycja to herbata mrożona. Przygotowałam ją z  herbaty Green Mint. Z kolei ta herbata to  klasyczna zielona herbata Gunpowder z dodatkiem mięty pieprzowej. Do schłodzonej herbaty dodałam kostki lodu, plasterki pomarańczy i cytryny.  Herbata ma bardzo intensywny aromat i smak. Ja lubię herbaty słodkie więc dodałam jeszcze miód i polecam dodać kilka listków mięty.








poniedziałek, 26 stycznia 2015

Babka orzechowa z rodzynkami

Babka orzechowa z dodatkiem rodzynek korynckich bio Fresano. Firma Fresano to producent żywności ekologicznej, która zajmuje się handlem hurtowym produktów rolnictwa ekologicznego. Produkty można kupić między innymi w sklepie internetowym Akademia Witalności. Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole.

Do podania babki wykorzystałam Paterę z sercami z sklepu internetowego Koronkowa Filiżanka . Robiąc zakupy w sklepie i podając hasło "Ala piecze i gotuje" otrzymacie 5% zniżki na wszystkie zakupy. Zapraszam na zakupy.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 0,5 szkl wody gazowanej
  • 50 g rodzynek korynckich bio fresano
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • Polewa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami.
Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.


Inspiracja był przepis z blogu Ewa w kuchni


Babki Wielkanocne 2015




niedziela, 25 stycznia 2015

Śniadanie z Hello Day

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybkie, pożywne i pyszne śniadanie ale nie tylko z firmą Hello Day! Firma oferuje szybkie i jednocześnie pożywne posiłki.  Do przygotowania płatków potrzebna nam jest tylko zimna lub letnia woda i są gotowe do spożycia po 30 sekundach od zalania. Natomiast owsiankę zalewamy wrzątkiem i jest gotowa po 3 minutach. Do wyboru mamy płatki lub owsiankę w czterech funkcjonalnościach w zależności od naszych potrzeb i trybu życia.




 Hello Day!® ENERGY  jest źródłem witaminy C i żelaza. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, które pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie i w uwalnianiu energii z pożywienia.

 Hello Day!® FOCUS jest źródłem magnezu i witaminy B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. .

 Hello Day!® FIT jest bogatym źródłem błonnika. Zawiera delikatny, rozpuszczalny błonnik pszenny oraz błonnik żytni, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit.

 Hello Day!® GLAMOUR jest źródłem witaminy C, E i selenu. Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Witamina C pomaga w produkcji kolagenu, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry, a witamina E pomaga w ochronie komórek przed starzeniem.

Ja wypróbowałam owsiankę z bananem oraz płatki z jabłkiem i rodzynkami. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona szybkością przygotowanego posiłku oraz smakiem. Gdybym miała wybierać ja wybrałabym płatki, natomiast córka wybrała owsiankę. W sumie dla każdego coś pysznego i pożywnego. 
Zanim zalałam płatki, córka zjadła opakowanie na sucho i stwierdziła, że jest pyszne. :)



sobota, 24 stycznia 2015

Gwiazdki smażone

Foremkę mam już kilku lat i najczęściej takie gwiazdeczki smażę w okresie karnawału. Bardzo je lubimy zarówno z pudrem jak i bez.  Jednak ja nie lubię stać i ich smażyć bo trzeba im  poświęcić dużo czasu, tym bardzie jeśli mamy tylko jedną foremkę. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu kiedy lekko przestygną.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa *
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
W garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć na chwilkę foremkę by się nagrzała. Gorącą foremkę zanurzyć w cieście do połowy gwiazdki i przełożyć do gorącego oleju. Smażyć około 30 sekund każdą gwiazdkę. Gwiazdki po usmażeniu układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W trakcie zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać by nie zanurzyć ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i się połamie. Gdy gwiazdki lekko przestygną oprószyć cukrem pudrem.

*Ciasto najpierw zmiksować z jedna szklanką mąki, jeśli będzie za rzadkie wtedy dodać mąki. Ilość mąki jest zależna od wielkości jajek.


Koszyk Guzzini Vintage


Z sklepu internetowego Rossi.pl otrzymałam w pięknym zielonym kolorze koszyk do pieczywa. Jest to produkt z linii Vintage włoskiej firmy Guzzini. Produkty z tej serii wykonano z termoplastycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się  kuchni. Koszyk jak i inne produkty z tej serii można myć w zmywarce. Tu dostępne są również inne akcesoria kuchenne.


Producent poleca go jako koszyk do pieczywa. Jednak ja, polecam go również jako koszyk na owoce. Połączenie pięknej zieleni z kolorowymi owocami sprawia, że nasza kuchnia nabiera koloru i przytulności.



Koszyki dostępne są w czterech kolorach zielony, pomarańczowy, czerwony i fioletowy. Zapraszam na zakupy do sklepu Rossi.pl gdzie znajdziecie bardzo duży wybór pięknych i efektownych produktów nie tylko do kuchni.

piątek, 23 stycznia 2015

Tłusty czwartek




Pączki




Papanasi - rumuńskie pączki serowe
Mini pączki
Faworki na krupczatce z mascarpone Pączki na jogurcie Tawa tawas
Mini pączki z serka homogenizowanego Kwadratowe mini pączki Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym
Pączki Pączki z twarogu Pączki z nadzieniem kokosowym
Churros Pączki hiszpańskie Gwiazdki smażone

Wielkanoc

Ciastko jajko sadzone

Babeczki czekoladowe z kawowym kremem

Szynka w galarecie z nadzieniem jajecznym

Babka cytrynowo czekoladowa




Sałatka z jajek z kukurydzą




Sałatka z selera i jajek



Babeczki jogurtowo cytrynowe z kremem truflowym



Sałatka puszek z jajkami i groszkiem



Babka z wiśniami i herbatą



Roladki z szynki



Babka ucierana z gotowanymi cytrynami
Koreczki z białą kiełbasą Mazurek z wiśniami i galaretką
Jajka z awokado i papryką Pasztet z jabłkową galaretką Babka tulipan
Mazurek orzechowy na wafli Babka marcepanowa Jajka z awokado
Jajka w sosie warzywnym Rolada makowa z bakaliowym kremem Pasztet jajeczny
Mazurek czekoladowo bakaliowy Babeczki adwokatowe do koszyczka Babka czekoladowa z likierem
Babka szpinakowa z migdałami Jajka marynowane Roladki z szynki w galarecie
Sałatka z szynką i pieczarkami Schab węgierski pieczony Sos tatarski z podgrzybkami
Jajka z pieczarkami Babka z zajączkiem Pasztet wieprzowy z pistacjami
Marynowane jajka Mazurek z orzechami i kajmakiem Żurek z jajkiem i kiełbasą
Ciasteczka wielkanocne Babka biszkoptowa z majonezem Zakwas na żurek
Babka makowo-migdałowa Gniazdka wielkanocne Ciasteczka jajeczka
Zupa chrzanowa Terrina twarogowa Babka krówkowa
Szynka peklowana z szynkowara Jajka z sałatką rybno warzywną Schab z gorczycą i kolendrą
Szynka wieprzowa Babka z kisieli Babka czekoladowa z szampanem
Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Babka adwokatowa Jajka z farszem z bobu
Babka cytrynowa Pasztet domowy Mazurek kokosowo orzechowy
Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek
Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka
Kurczaczki z jajka Serowa chatka z rodzynkami Sernik z żurawiną pod bezową czapą