Dzisiaj mimo pochmurnego dnia mam dla was coś na osłodę. Jest to ciasto z książki Siostry Anastazji pod fajną nazwą "bajka". Ja zrobiłam trochę modyfikacji, ale myślę że wyszło to na dobre. Ciasto jest wysokie, ładnie wygląda w przekroju no i jest pyszne.
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt jasny:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa:
- 0,5 l śmietanki UHT 35% Mlekoma
- 2 galaretki cytrynowe
- 700 ml wody
- 400 g galaretki w cukrze
- Polewa kakaowa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż
ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez
sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli
wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na
blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż
ciasto będzie sztywne. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez
sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli
wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na
blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
około 20 min w 180 stopniach.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Miksując wlewać tężejącą galaretkę. Na końcu dodać pokrojoną w drobną kostkę galaretkę i wymieszać.
Polewa kakaowa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i
energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na biszkopcie.
Warstwy ciasta: biszkopt ciemny, połowa masy śmietankowej, biszkopt jasny, druga połowa masy śmietankowej, biszkopt ciemny, polewa.
Gotowe ciasto odkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Już pojawił się rabarbar, więc trzeba obowiązkowo zrobić jakieś wypieki. W pierwszej kolejności pyszna domowa drożdżówka ze sporą ilością rabarbaru i maślaną kruszonką. Zapach jaki roznosi się przy pieczeniu drożdżówki bezcenny.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 3/4 szkl cukru
- 4 żółtka
- 2/3 szkl mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 130 g masła
- sól szczypta
- 700 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1-2 łyżki cukru
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać.
Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczką cukru, mąki i rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż drożdże się poruszają i powstanie zaczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać cukier, żółtka, sól zaczyn drożdżowy i końcówką do ciast drożdżowych zmiksować na jednolite ciasto. Wlać letnie rozpuszczone masło i całość miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie wyrośnięte ciasto, rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę.
Mam dla was trochę inną wersję ryżu z jabłkami. Tym razem przygotowałam tą zapiekankę z płatków ryżowych błyskawicznych ze sporą ilością jabłek i żurawiny. Powiem wam, że jest to równie pyszne jak ryż z jabłkami. Kto nie wierzy musi koniecznie spróbować.
Składniki:
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wsypać płatki. Mleko zagotować z cukrami, zalać płatki, przemieszać i pozostawić by "wpiły mleko". Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i podsmażyć razem z żurawiną. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Gorące jabłka wyłożyć na płatki ryżowe, posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać w 180 stopniach około 20 minut.
Inspiracja Smakołyki Asi
Dzisiaj znowu wspólne "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem pyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i dodałam mąki orkiszowej. Jak dla mnie najlepsze z kubkiem kakao. Rogaliki podane na cudnej desce, którą otrzymałam od Spod Hebelka. Jakość i wykonanie pierwsza klasa. Prawda, że deska jest śliczna?
Składniki:
Przygotowanie:
W podgrzanym mleku wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski
wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na
stolnicę podsypaną mąką i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na koło o grubości około 0,5 cm i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy
trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na rogaliki z MniamMniam
Razem ze mną piekły:
Magdalena - Czary - gary w kuchni
Ewa - Ewa w kuchni
Kinga - Małe kulinaria
Marzena - Kulinarna Maniusia
Magda - Apetyt na smaka
Małgosia - Marcepanowy kącik
Alina - Ala piecze i gotuje
Iwona- Gotowanie jest proste
Lubię różne zapiekanki i jednogarnkowe dania. Tą zapiekankę robiłam po raz pierwszy i z pewnością na stałe zagości w moim menu. Przygotowanie jej nie trwa długo a smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
Przygotowanie:
Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć szynkę na złoto. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać 2 łyżki masła klarowanego dodać pokrojoną cebule i lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Wlać passatę pomidorową dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać do częściowego odparowania płynu od czasu do czasu mieszając. Na koniec ponownie doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Wyłożyć warstwami: tortellini, sos pomidorowy, szynka, starty żółty ser, tortellini, sos pomidorowy, szynka i żółty ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać około 20 minut aż ser ładnie się rozpuści.
Inspiracja Zjem to.
Nasiona szałwii hiszpańskiej-chia to wyjątkowa skarbnica witamin i minerałów. Są nazywane superfoods co znaczy "super żywność" i rzeczywiście zasługują na taką nazwę. Nasiona zawierają ogromną ilość składników odżywczych min błonnik, białko, wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, witamina B1, B3, potas oraz tłuszcze omega-3. Ze względu na neutralny smak można je dodawać min do deserów, koktajlów, musów, smoothie, owsianki, jogurtów lub do wypieku domowego pieczywa.
Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia zapraszam na supple.pl
Składniki:
- 1 szkl napoju migdałowego z wapniem i witaminami lub mleka
- 3 łyżki nasion chia
- 2 połówki brzoskwiń w syropie
- wiśnie z kompoty
- listki czekoladowe
Przygotowanie:
Do napoju wsypać nasiona, wymieszać i pozostawić. Po około 5 minutach ponownie wymieszać i odłożyć na około 1 godzinę by nasionka napęczniały. Brzoskwinie zmiksować na mus. W szklanych naczyniach ułożyć warstwami budyń z chia, mus, budyń z chia, mus. dekorujemy wisienką i czekoladowym płatkiem. Spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu.
Ja nazywam tą sałatkę czasami śmieciówka lub chwilówka. A to dlatego, że jak "zalegają" mi kawałki wędlin lub sera w lodówce i nikt już tego nie chce jeść wtedy pokroję dodam co mam wymieszam z majonezem i wszyscy się zajadają. Sałatkę można modyfikować w zależności co i ile mamy w lodówce.
Składniki:
- 150 g szynki
- 150 sera żółtego
- 3-4 ogórki konserwowe
- mały kawałek pora
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek majonez kielecki
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Szynkę, ogórki i żółty ser pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w cienkie półplasterki. Wszystko wymieszać dodać jogurt naturalny, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na pół godziny by smaki się przegryzły.
Już od jakiegoś czasu jest moda na pieczenie chleba w domu. Ale jak ktoś nie ma dostępu do małych piekarni w których pieką chleb na zakwasie bez wszystkich spulchniaczy to wcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach ale za to ze sporą ilością ziaren. Mój tak rósł, że z jednej strony aż "wyszedł" z formy co widać po nierównym bochenku. :)
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przełożyć do formy 30*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem czarnym i złotym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z formy oderwać papier i włożyć ponownie do piekarnika na 5-7 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Kto się nie przyjaźni z piekarnikiem a lubi zjeść coś słodkiego to mam łatwy przepis na galaretkowca. Dzięki kolorowym galaretkom ładnie wygląda. Kolory i smaki galaretek możemy łączyć według własnych upodobań smakowych i kolorystycznych.
Składniki:
- 500 ml mleka 3.2%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki żelatyny ale-raj
- 4 galaretki różne kolory na 0,5 l wody
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej przegotowanej wodzie. Wylać do głębokich talerzy i odłożyć do stężenia. Po stężeniu pokroić w kostkę.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczona w ciepłej wodzie żelatynę. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do formy wsypać kolorowe kostki z galaretek i zalać zimnym mlekiem z żelatyną. Odłożyć do stężenia.
Przepis z fb od Karolina Łuczak
Nadeszła długo oczekiwana przez wszystkich wiosna. Czas pomyśleć o lekkich daniach i zadbać o naszą kondycję i figurę. Ja proponuję pyszną i zdrową sałatkę warzywną z dodatkiem polędwicy z kurczaka Hańderek. Ich wyroby są na prawdę wysokiej jakości i zawierają bardzo duży procent mięsa w mięsie. Jeśli chcecie zapoznać się z ich asortymentem zapraszam na stronę Hańderek a także do polubienia ich na fb
Składniki:
- garść roszponki
- rzodkiewki
- zielony ogórek
- por
- pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
- polędwica z kurczaka Hańderek
- krem balsamiczny o smaku figowym
Przygotowanie:
Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
W tym tygodniu w "Wypiekanie na śniadanie" zajadamy się czymś zdrowym i pożywnym. Jest to owsianka z nasionkami chia i mrożonymi owocami. Latem proponuję wykorzystać świeże owoce. Pomysł na owsiankę pochodzi z "Bez okruszka".
Składniki:
Przygotowanie:
Napój migdałowy doprowadzić do wrzenia wsypać płatki owsiane i mod czasu do czasu mieszając gotować do miękkości płatków. Zdjąć z ognia, wsypać nasiona chia, wymieszać i odłożyć do lekkiego przestudzenia. W tym czasie do mrożonych owoców wlać wodą, golden syrop i chwilkę gotować aż owoce będą miękkie a sok lekko zgęstnieje.
W naczyniu przekładamy warstwowo owsianka, owoce, owsianka, owoce i na końcu posypujemy płatkami migdałów. Jemy na ciepło lub na zimno.
Razem ze mną owsianką zajadały się:
U mnie się nikt nie pogniewa jak zaserwuję do kawy sernik. Tym bardziej taki z musem brzoskwiniowym, który po prostu rozpływa się w ustach. Ja zrobiłam go na biszkopcie a kto nie lubi piec może go zrobić na spodzie z herbatników.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szkl cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1,5 szkl wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 l kremówki 30%
- Mus brzoskwiniowy
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe
- 0,5 l soku z brzoskwiń (z puszki)*
- 2 łyżeczki żelatyny Gellwe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy
jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką.
Blachę o wymiarach 33*22 cm z wysokim brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i
wyrównać masę jajeczną. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do
wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i
zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę, ponownie
zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i
dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać
powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła.
Mus brzoskwiniowy:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącym przegotowanym soku i odłożyć do lekkiego stężenia.
Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odłożyć do lodówki do stężenia.
* Jeśli soku nie będzie 0,5 l uzupełnić wodą.