Składniki:
- 500 ml mleka 3.2%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki żelatyny ale-raj
- 4 galaretki różne kolory na 0,5 l wody
Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej przegotowanej wodzie. Wylać do głębokich talerzy i odłożyć do stężenia. Po stężeniu pokroić w kostkę.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczona w ciepłej wodzie żelatynę. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do formy wsypać kolorowe kostki z galaretek i zalać zimnym mlekiem z żelatyną. Odłożyć do stężenia.
Przepis z fb od Karolina Łuczak
Wygląda przepysznie i chyba skuszę się na zrobienie takiego deseru w niedalekiej przyszłości;]
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo :D
OdpowiedzUsuńObłędne :)dziękuję za przepis, na pewno zrobię dla dzieci.
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy ten deser ;))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTo ja sie za niego zabieram!
OdpowiedzUsuńPowodzenia i czekam na informację czy wyjdzie i czy smakuje. Pozdrawiam.
UsuńW jakiej ilości wody rozpuścić zelatybe?:)
UsuńTak jak w opisie. Żelatynę rozpuszczasz w 300 ml ciepłej wody i wlewasz do gorącego mleka.
Usuńjami :) a forma to jaka ma być ? żeby za dużej nie użyć ...
OdpowiedzUsuńForma na około 1,5 l ale nie była w całości zalana. Można też zrobić w keksówce silikonowej.
UsuńMy też robimy, ale z mlekiem sojowym. Galaretki juz się studzą na balkonie :) pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńZ mlekiem sojowym też może być pyszne.
UsuńŻelatyne rozpuścić w 500ml wody? Czy jak ?
OdpowiedzUsuńTak jak w opisie. Żelatynę rozpuszczasz w 300 ml ciepłej wody i wlewasz do gorącego mleka.
UsuńMam pytanie. Czy zamiast w wodzie moge rozpuscic zelatyne w mleku, bo mam tylko 2%-owe ?
OdpowiedzUsuńTo proponuję żelatynę rozpuścić w 150 ml wody a wtedy mleka użyć 650 ml.
UsuńCzy żelatyna musi być ale raj czy może być inna
OdpowiedzUsuńJa używam w kuchni tylko tej, ale możesz użyć innej.
UsuńMusi być taka ,która złuży do zageszczania deserów ,a nie słona ,z dodatkami do mięs!!!
UsuńPrzepiękny <3
OdpowiedzUsuńWitam. Czy foremka musi być silikonowa? Czy ze zwykłej foremki nie będzie problemu z wyjęciem tego cuda?
OdpowiedzUsuńMyślę, że może być zwykła. Jeśli będzie problem z wyjęciem wystarczy na chwilkę foremkę zanurzyć w gorej wodzie.
UsuńW takim razie zalewam już galaretki i zostało tylko czekać aż stężeje. Dziękuję za radę i za przepis. Pozdrawiam
UsuńZwykłą foremkę polecam wyłożyć folią spożywczą,bez bawienie sie w odmaczanie 😊
UsuńWitam super to wygląda 😊 a mogę podpowiedzieć źe jeżeli nie mamy foremki sylikonowej to moźna użyć każdą inną a w
OdpowiedzUsuńśrodek takiej foremki wkładam torebeczkę foliową i sprawa załatwiona 😊😀pozdrawiam
to jest przepyszne znam to jako "salceson"
OdpowiedzUsuńno to idę próbować
OdpowiedzUsuńW jakiej ilości żelatynę rozpuścić?
OdpowiedzUsuńW takiej ilości jak podaję w składnikach czyli 300 ml ciepłej wody.
UsuńDeser mojego dzieciństwa...Babcia często go serwowała <3
OdpowiedzUsuńja robiłam to ze śmietaną, ale ta wersja jest mniej kaloryczna.
OdpowiedzUsuńNo zdecydowanie tak.
UsuńMam pytanie ...obojetnie jakiej firmy zelatyna?
OdpowiedzUsuńJa używam tej http://ale-raj.pl/przyprawa-zelatyna.html ale jeśli masz wypróbowaną z innej firmy możesz użyć.
UsuńZrobię córce na przyjęcie urodzinowe,dzieciaki się ucieszą.Pychota😀
OdpowiedzUsuńJakiej srednicy powinna byc forma?
OdpowiedzUsuńForma powinna być o pojemności około 1.5 litra.
UsuńJa zamiast mleka ubijam mleko skondensowane, niesłodzone (1 litr) na piankę i dodaję do niego 2 galaretki ochłodzone, rozpuszczone w 0.5 l wody. Deser gotowy. Czasami urozmaicam i dodaję do mleka trochę zmiksowanych truskawek, malun czy jagod. Dodaję wtedy do tego 3 galaretki rozpuszczone w 750 ml wody. Albo przygotowuję galaretki jak w przepisie powyżej i zalewam je mlekuem skondensowanym z galaretką. Polecam takie mleko smakuje jak lekka puszysta pianka.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam. Proste w wykonaniu. Moje dziecko zjadło już oczami to cudo. Polecam gorąco na coraz cieplejsze dni.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że galaretkowiec się udał i że smakuje.
UsuńZrobiłam,jest pyszny,delikatny,wygląda również apetycznie,kolorowo.Dziękuję za przepis i pozdrawiam😍😙😙😙
OdpowiedzUsuńWitam,zrobiłam-jest pyszny i delikatny,wygląda apetycznie i kolorowo.Pozdrawiam i dziękuję za przepis😍😚😚😚
OdpowiedzUsuńu mnie galaretkowiec w innej odsłonie ;) http://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/04/galaretkowiec-na-moim-stole-gosci.html zapraszam i pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny,często robię na imprezki, dzieci się zajadają,
OdpowiedzUsuńJest fantastyczny na szczególne okazje stanowi 1 warstwę biszkoptu 2 warstwa to śmietana bita i na wierzchu kolorowe galaretki. Wygląda super i jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuń