Porcelana Bogucice z kolekcji Krasatina.
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej T00*
- 2 jajka
- 5 żółtek
- 125 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 0.5 l mleka
- 10 dag drożdży świeżych
- 2 łyżki esencji waniliowej(na spirytusie)*
- Nadzienie:
- powidła śliwkowe
- Do smażenia:
- olej rzepakowy
- Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek gorącej wody
- cukier puder
- suszona żurawina ale-raj
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru wsypać 2 łyżki mąki i wlać około 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wbić jajka, dodać żółtka, wsypać resztę cukru i nad gorącą kąpielą miksować aż cukier się rozpuści i zrobi się biała i puszysta masa. Uważać żeby nie przegrzać jajek.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę wlać rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, sól oraz esencję waniliową. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie wlać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać mikserem około 10 minut.
Ciasto przełożyć do dużej miski ponieważ mocno urośnie. Przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie posypując ręce mąką uformować pączki i układać na stolnicy podsypanej mąką zlepieniem do dołu. Pozostawić pączki do ponownego wyrośnięcia.
Najlepiej w frytkownicy rozgrzać olej do 170 stopni. Wkładać pączki do smażenia wyrośniętą stroną do dołu. Smażyć po około 1,5 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu przekładać na ręczniki papierowe do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Ciepłe pączki nadziewać za pomocą długiej szprycy powidłami i zanurzyć jedną stroną w lukrze. Od razu posypać posiekaną żurawiną.
Lukier:
Do miseczki wlać sok, wodę i stopniowo dosypywać cukier puder cały czas ucierając. Lukier nie powinien być ani zbyt gęsty ani zbyt rzadki.
*Jeśli nie mamy esencji dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego i 2 łyżki spirytusu.
* Jak wyjdą na innym typie mąki tego nie wiem.