niedziela, 31 marca 2019

Ciasto czekoladowe z kokosem

Co jakiś czas lubię wracać do moich przepisów zapisanych już od kilka lat w zeszycie. Tam są te sprawdzone przepisy z których dosyć często korzystam na prośbę rodziny. To ciasto jest niby zwykłe, proste bez kremów i mas a mimo to bardzo smaczne. Do pieczenia ciast  niezbędny jest papier do wypieków. Ja używam papieru do pieczenia firmy Stella. Oprócz papieru mają też spory wybór innych świetnych produktów, które z pewnością się wam przydadzą.

























Składniki:
  • Ciasto czekoladowe:
  • 250 g margaryny
  • 250 ml wody 
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Masa kokosowa:
  • 4 białka
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru 
Przygotowanie:
Margarynę, wodę, kakao i cukier rozpuścić. Garnek z masą zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy wmieszać żółtka następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łopatką. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia Stella. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Masa kokosowa:
Białka z cukrem ubić na sztywno wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką.


Na ciasto kakaowe kłaść łyżką kopczyki z masy kokosowej. Piec około 45 min w 170 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzi.



24 komentarze:

  1. wiosna4426interia.pl01 kwietnia, 2019

    Czy nie za dużo proszku do pieczenia czy ciasto nie ma" posmaku"proszku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety taka ilość musi być, żeby ciasto dobrze wyrosło. My nie odczuwamy "posmaku" proszku.

      Usuń
    2. Anonimowy05 maja, 2021

      Nie czuć z uwagi na dość dużą ilość kakao i sporą objętość płynnej masy. Z reguły przy takich połączeniach i gdy ciasto musi sobie poradzić z bezowymi przeszkodami trzeba sporo:)

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda to ciasto! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę dużo tego proszku do pieczenia i jeszcze soda na dwie szklanki mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i dużo ale to sprawdzony przepis od kilku lat. Możesz spróbować z mniejszą ilością ale nie gwarantuję co wyjdzie.

      Usuń
    2. Wspaniale!!!
      Bardzo dziękuję 🥰🥰🥰

      Usuń
  5. wspaniałe ciasto i murzynek i kokos w jednym , proszku wcale nie czuć, piekę trzecią sobotę z kolei ( szkoda tylko tych żółtek z części kokosowej , trzeba zaraz wymyślić potrawę aby je wykorzystać ). Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja te zoltka wykorzystuje w ciescie, troche wiecej mąki i juz. Wychodzi pycha....

      Usuń
    2. Ja z żółka rozklepuję z cukrem i kakao i zjadam takie surowe.to jak kogel-mogel. A jaja mam od własnych kur

      Usuń
  6. Pięknie wygląda mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Super blog
    Wyśmienicie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne właśnie upiekłam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis. Ciasto wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za przepis.
    Ciasto z tego przepisu wychodzi mniammm pyszniutkie.
    Nic, a nic nie czuć tak "dużej " ilości proszku do pieczenia.
    Pozdrawiam.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę o info. proszek do pieczenia, płaskie czy czubate łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto rewelacyjne polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń