Składniki:
- Spód
- 250 g herbatników - petitki
- 120 g margaryny
- 2 łyżki płaskie kakao
- Masa serowa
- 1,2 kg twarogu
- 250 g cukru trzcinowego
- 7 jajek
- 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 czekolada mleczna
- 300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie)
- Polewa
- 50 ml wody
- 50 ml kremówki
- 80 g cukru pudru
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 10 ml wody
- cukier perlisty do dekoracji
Herbatniki drobno zmiksować w
blenderze, dodać roztopioną margarynę, kakao i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm, ugnieść i
wyrównać powierzchnię.
Masa serowa:
Twaróg
dwukrotnie zmielić, dodać cukier, esencję waniliową, żółtka, śmietanę i
wymieszać.Białka ubić na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszać
delikatnie do masy serowej. Odłożyć 1 szklankę masy serowej. Połowę masy
serowej wyłożyć na spodzie z herbatników, ułożyć gęsto pierniki i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli
wodnej i przestudzić. Dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do
worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w
masie serowej wycisnąć czekoladowe kropki.
Tortownicę szczelnie owinąć od dołu
folią aluminiową tak by nie dostała się woda i umieścić na blasze na którą nalewamy do 2/3
wysokości formy wodę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni z
termoobiegiem i piec 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik w
piekarniku do wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
Wodę, mleko, kakao, cukier puder umieścić w garnuszku i mieszając
podgrzać w kąpieli wodnej do około 70 st stopni C. Na koniec dodać namoczoną i
rozpuszczona żelatynę w 10 ml wody. Wymieszać, zdjąć z ognia i odłożyć do przestudzenia. Zimną i lekko tężejącą polewą polać sernik i udekorować
cukrem perlistym.