Źródło z małymi modyfikacjami klik.
Składniki:
- 1 szkl ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 2 plastry ananasa
- 30 g słonecznika
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis
- sól
- pieprz biały mielony Kamis
- 2-3 łyżki majonezu
- pieczarki marynowane
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ryż przepłukać, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować. Ugotowany ryż przelać na sitko i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę doprawić przyprawą, solą i białym pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i ostudzić. Ryż, mięso, groszek, kukurydzę, pokrojony ananas, słonecznik i majonez wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Sałatkę wyłożyć na owalny półmisek formując na kształt ananasa. Na końcu umieszczamy liściastą końcówkę ananasa a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki konserwowe.