wtorek, 25 marca 2014

Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem

Sałatka podana w oryginalny sposób który z pewnością zachwycie gości jak i domowników. Ładnie prezentowała się na stole. Oczywiście sałatka bardzo smaczna i pożywna.
Źródło z małymi modyfikacjami klik.


Składniki:


  • 1 szkl ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 2 plastry ananasa
  • 30 g słonecznika
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis
  • sól
  • pieprz biały mielony Kamis
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pieczarki marynowane
Przygotowanie:
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ryż przepłukać, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować. Ugotowany ryż przelać na sitko i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę doprawić przyprawą, solą i białym pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i ostudzić. Ryż, mięso, groszek, kukurydzę, pokrojony ananas, słonecznik i majonez wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Sałatkę wyłożyć na owalny półmisek formując na kształt ananasa. Na końcu umieszczamy liściastą końcówkę ananasa a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki konserwowe.

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

niedziela, 23 marca 2014

Babka z kisieli

Zostałam zaproszona przez Magdę z blogu Piernikowa Chata do wspólnego pieczenia w akcji Ciasta na Wielkanoc. Tym razem zaproponowała pieczenie babki z kisieli. Ja zrobiłam cytrynową. Babka prosta do zrobienia a w smaku rewelacyjna.




Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl cukru 
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm.
Lukier: wycisnąć sok z pół cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce.
Szklanka o pojemności 250 ml.


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki


środa, 19 marca 2014

Mini tarty z orange curd

Słoneczka mi już brakuje i ciepła. Przynajmniej mam na talerzu. Kruche,kakaowe mini tarty z orzeźwiającym orange curd i bitą śmietaną. Moje kubki smakowe szalały.


Składniki:

  • 15 dag margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki kakao
  • Orange curd
  • 30 g margaryny
  • 80 ml soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru
  • Bita śmietana
  • 200 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Orange curd: Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko. Do soku dodać cukier, podgrzać do temperatury około 50 stopni i wlewać powoli zmiksowane jajka z żółtkiem cały czas mieszając. Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ). Zdjąć z ognia dodać zimną margarynę i energicznie wymieszać. Przykryć z góry folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.
Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować do połączenia się składników. Zimnym orange curd napełnić upieczone spody i udekorować bitą śmietaną.



 

niedziela, 16 marca 2014

Zapiekanka z bułki

Czasami brak pomysłów co zrobić na kolację. Tym razem zrobiłam zapiekankę z bułki kanapkowej do której wykorzystałam kiełbasę krakowską z linii Nove -Natura. Bardzo nam smakowała zapiekanka i na pewno powtórzę. Podałam z sosem czosnkowy, pycha. Pomysł klik.




Składniki:
  • bułka kanapkowa
  • żółty ser w plasterkach
  • kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura
  • pomidory
  • 100 ml kremówki
  • 100 g żółtego sera (na górę)
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz kolorowy Kamis
  • masło
Przygotowanie:
Posmarować masłem z jednej strony każdą kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy i pomidora. Ułożyć bułkę na okrągło w formie do tarty. Do śmietany wbić jaka, dodać przyprawy i zmiksować. Zalać bułki. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać około 25 minut.


sobota, 15 marca 2014

Szarlotka na kruchym cieście

Pyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany.



Składniki:


  • 4 szkl mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika)
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha 24*36 cm.

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

piątek, 14 marca 2014

Babka panterka na białkach

Kolejna propozycja na wykorzystanie nadmiaru białek. Babka w cętki która skojarzyła mi się z panterką. Jest babka zebra więc u mnie będzie babka panterka. Smakuje bardzo dobrze a efekt wizualny - oceńcie sami.


Składniki:


  • 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szkl oleju rzepakowego Rapso
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50 g czekolady
  • motylki cukrowe
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Wlewać małym strumieniem olej i nadal miksować. Z odważonej mąki odłożyć 1,5 łyżki, resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodawać do białek i wymieszać (nie miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 30*10 cm. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować motylkami.

środa, 12 marca 2014

Krem z barszczu ukraińskiego

Barszcz ukraiński w wersji krem. Bardzo oryginalny i ciekawy smak. Podałam z podprażonymi płatkami migdałów oraz kleksem bitej śmietany.


Składniki:
  • 1 mrożonka barszcz ukraiński
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • migdały płatki
  • bita śmietana
Przygotowanie:
 Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. W zależności jak gęsty chcemy krem uzupełniamy bulionem i doprawiamy do smaku. Migdały płatki podprażyć na suchej patelni. Zupę podajemy gorącą i posypujemy płatkami migdałów oraz robimy kleks z bitej śmietany.
 

wtorek, 11 marca 2014

Roladki drobiowe

Bardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura. Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem. Polecam.



Składniki:


  • 3 piersi z kurczaka
  • schab wędzony z linii Nove -Natura
  • żółty ser
  • papryka czerwona świeża
  • listki bazylii
  • sól morska Kamis
  • pieprz kolorowy Kamis
  • suszone pomidory z czosnkiem Kamis
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
 Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić i każdą pierś z dwóch stron doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Na każdej piersi ułożyć po dwa słupki szynki, sera, papryki oraz listki bazylii. Zwinąć roladki. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron około 20 min.
 

poniedziałek, 10 marca 2014

Czekoladowa pokusa

Pyszne warstwowe ciasto z niebiańskim kremem czekoladowym , galaretką i kokosem. Ciasto bardzo smaczne i efektowne.


Składniki:


  • Biszkopt kakaowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Blat kokosowy
  • 300 g kokosu
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • Krem czekoladowy
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 0,7 l wody
Przygotowanie:

Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem 25*36 cm. Piec w 170 st około 20 min.
 Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem 25*36 cm i piec około 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia.
 Krem czekoladowy:Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia.
 Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy.

Ciasta przekładańce

czwartek, 6 marca 2014

Spaghetti z klopsikami

Makarony lubimy pod każdą postacią. Zarówno w wersji gotowanej jak i zapiekanej. Dzisiaj chcę Wam zaproponować spaghetti w sosie pomidorowym z klopsikami.



Składniki:


  • 0,5 kg makaron spaghetti
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Do smaku
  • pieprz kolorowy Kamis
  • sól morska Kamis
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
  • Sos pomidorowy
  • pomidory w puszce
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese Kamis
  • do smażenia olej rzepakowy Rapso
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. Do mięsa dodać jajko, połowę zeszklonej cebuli, musztardę, bułkę tartą, przyprawy do smaku i całość dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni po zdjęciu cebuli z wszystkich stron na oleju. Klopsiki przełożyć na talerz. Na patelnię wlac trochę oleju, dodać cebulę, przyprawę do spaghetti, pomidory razem z zalewą i całość podsmażyć. Do sosu pomidorowego dodać klopsiki, chwilkę razem podsmażyć i doprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz porcję makaronu i dodać sos z klopsikami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
  

poniedziałek, 3 marca 2014

Kanapka na wiosnę

Wraz  z nadchodzącą wiosną mamy coraz większy wybór w sklepach w nowalijkach. Możemy je wykorzystać między innymi do zrobienia pysznych kanapek, sałatek i surówek. Ja dzięki Zakładom Mięsnym Nove mogłam do kanapek również wykorzystać smaczną i zdrową bo bez sztucznych dodatków szynkę zrazową. Szynka jest bardzo dobrej jakości, świeża, aromatyczna i krucha. Bez obaw mogłam podać ją dziecku.



Składniki:
  •  bułki
  • masło do smarowania
  • mix sałat
  • żółty ser
  • szynka zrazowa Nove-Natura
  • rzodkiewki
Przygotowanie:
 Bułki przekroić, posmarować masłem. Układać na dolnej części bułki w dowolnej kolejności zieloną sałatę, żółty ser, szynkę zrazową, plasterki rzodkiewki. Zakończyć zieloną sałatą i przykryć drugą połówką bułki.W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać sos czosnkowy, ketchup lub majonez. Ja wybrałam wersję bardziej lajt bez sosów.


Wyroby które otrzymałam z linii Nove -Natura nie zawierają:
glutenu
fosforanów
glutaminianu sodu
sztucznych przeciwutleniaczy
sztucznych konserwantów
oraz żadnych składników zaczynających się na E.


A oto jakie produkty możemy kupić z tej linii:

kiełbasa długa bez E
kiełbasa krótka bez E
parówki bez E
szynka zrazowa z tłuszczem
szynka zrazowa
schab bez E
krakowska bez E


O zakładach mięsnych "Nove" możecie poczytać tutaj.
Przepisy i pomysły na wykorzystanie produktów z linii Nove-Natura znajdziecie na Fan Page'u tutaj.





Co do kanapki?

niedziela, 2 marca 2014

Pierś z kurczaka grillowana

Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka przygotowana na patelni grillowej. Mięsko marynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie.


Składniki:


  • 3 piersi z kurczaka
  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis
  • 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis
  • 5 listków bazylii
Przygotowanie:

Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Włożyć piersi dodać pokrojone listki bazylii i wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi w zależności od grubości po około 10 min z każdej strony.



sobota, 1 marca 2014

Zapiekane ziemniaki

Żeby urozmaicić trochę tradycyjne ziemniaki tym razem je podgotowałam a potem zapiekłam. Wyszły wyjątkowo smaczne, aromatyczne a z wierzchu chrupiące. Czosnek oraz przyprawa dodana do ciepłego masła wydobyła swój aromat i smak. Fajna alternatywa dla dzieci w zamian za frytki smażone w głębokim  tłuszczu.




Składniki:
  • 9 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do ziemniaków - ziemniaczki na medal Kamis
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Masło rozpuścić dodać 1 łyżeczkę przyprawy i pokrojony w plasterki czosnek. Naczynie żaroodporne podgrzać w piekarniku, wyjąć, ułożyć ziemniaki i zalać masłem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać około 45 minut w 200 stopniach. Od czasu do czasu ziemniaki polewać masłem.