Delikatne i aromatyczne mięsko oraz rewelacyjny sos z dodatkiem warzyw.Wyszło jak zwykle pysznie.Podałam z ziemniakami z wody z koperkiem.Szczerze polecam.
Składniki:
- 6 piersi z kurczaka mniejsze
- 1 cebula większa
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 3 szt pomidor
- 1 szk rosołu
- 0,5 szk białego wina
- masło klarowane
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety oczyścić,umyć i osuszyć.Podzielić na 2 części ,lekko rozbić i
doprawić do smaku solą i pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle
klarowanym z dwóch stron. Cebulę obrać pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć
, obrać z skórki i pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju dodać
pomidory i chwilkę poddusić.Dodać podsmażone filety,wlać rosół,dodać
odsączony groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod
przykryciem do miękkości.Pod koniec wlać białe wino i jeszcze przez
chwilkę dusić.
*przepis z książki 143 Przysmaki Siostry Anastazji
Ciasto szach - mat wg przepisu Siostry Anastazji pochodzi z książki 143 przysmaki siostry Anastazji.Jest puszyste, smaczne i bardzo efektowne.Miałam lekkie obawy co do kremu ,ponieważ nigdy nie łączyłam bitej śmietany z budyniem.Krem wyszedł bardzo smaczny.
Składniki:
- Biszkopt
- 1,5 szk mąki pszennej
- 6 jajek
- 5 łyżek wody
- 1 szk cukru
- 12 łyżek oleju
- 2,5 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem
- 0,5 l mleka
- 1 budyń waniliowy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 0,5 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i
ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką
do połączenia się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia
przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając
łyżką.Wylać ciasto na blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do
pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 20 min.Ciasto
wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz
grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm.
Krem:na mleku ugotować
budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny
rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry
folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki
namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę
dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do
połączenia się składników. Warstwy ciasta:placek cienki posmarować
delikatnie kremem,ułożyć paski biszkoptu w odległości 1 cm ,wypełnić
kremem przestrzenie między paskami,ułożyć resztę pasków na przemiennie z
dolną warstwą ponownie wypełnić wolne przestrzenie i na górze
posmarować cienko kremem.Wierzch ciasta oprószyć kakao.
Serniki to ciasta, które bardzo lubimy. Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są te z twarogu ale takiego który sami zmielimy. Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno. Z mieleniem trochę pracy i dłużej trwa przygotowanie ale za to jak smakuje. Ten sernik jest rewelacyjny, łatwy w przygotowaniu, wilgotny, nie za słodki po prostu, pyszny.
Składniki:
- 1 kg twarógu półtłustego
- 7 jajek
- 80 g masła
- 1,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 budyń waniliowy
- 1 szt brzoskwinie w puszce
- cukier puder
Przygotowanie:
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masło
rozpuścić. Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu.
Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać
porcjami zmielony twaróg i mieszać do połączenia się składników i
uzyskania jednolitej masy. Dodać zimne rozpuszczone masło i ponownie
wymieszać.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej
i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do
pieczenia.Wylać część masy serowej, posypać połową pokrojonych brzoskwiń znowu
masę, posypać resztę brzoskwiń i wylać resztę masy serowej.
Wyrównać masę na górze i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z
termoobiegiem na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić
jeszcze na 15 min. Wyjąć sernik i pozostawić do wystudzenia. Zimny sernik
oprószyć cukrem pudrem.
Pieczeń wieprzowa z szynki z duszonymi warzywami jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej kapusty.Było pysznie.
Składniki:
- 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki
- 1 szt marchewka
- 1 szt pietruszka
- 1 cebula mała
- 1 ząbek czosnku
- sól,pieprz kolorowy do smaku
- margaryna
- bulion warzywny
- mąka pszenna do zagęszczenia
Przygotowanie:
Plastry mięsa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Z dwóch stron
doprawić solą i kolorowym pieprzem,odłożyć na pół godziny do
lodówki.Rozgrzać na patelni margarynę i podpiec mięso z dwóch
stron.Podlewać bulionem warzywnym i dusić.Warzywa oczyścić.Marchewkę i
pietruszkę pokroić w półplasterki,cebulę w kostkę a czosnek w
plasterki.Na około pół godziny przed końcem duszenia dodać do mięsa
warzywa i całość dusić do miękkości mięsa i warzyw.Sos zagęścić mąką i
doprawić do smaku.
Wiosną i latem często piekę ciasta z świeżymi owocami.Robi się je bardzo szybko ale też bardzo szybko znikają.Są lekkie,wilgotne i pachnące owocami.Tym razem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce.
Składniki:
- 20 dkg margaryna,
- 15 dkg cukier,
- 3 szt jajka duże,
- 20 dkg mąka pszenna,
- 2 łyżki mąka ziemniaczana,
- 2 łyżeczki cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka aromat waniliowy,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- truskawki,
- migdały słupki,
- cukier puder
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając po jednym jajku cały czas
ucieramy.Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do
masy aromat waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę
wymieszać na jednolitą masę.Dno tortownicy o średnicy 27 cm
wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka
tartą.Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i
posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50
min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne ciasto oprószyć cukrem
pudrem.
Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 4 dkg drożdży świeżych
- 0,5 szk mleka
- 1 szt jajko duże
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- 0,5 kg rabarbaru
- cukier do posypania
- białko do posmarowania
- Kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- Lukier
- sok z cytryny
- cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i
pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty
rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać
tak długo aż będzie jednolite i gładkie.Przełożyć ciasto do naczynia
obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na
grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone
kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków
pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem.
Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170
st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i
zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż
uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.
Z pora często robię sałatki z różnymi dodatkami.Tym razem dodałam świeży ananas.Sprawdził się idealnie dodają słodyczy i eliminował ostry smak pora.Pyszna.
Składniki:
- 1 szt por biała część
- 2 jajka
- 3 łyżki kukurydza z puszki
- 2 plastry świeżego ananasa
- 2 łyżki majonez
- sól,pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać z skorupki i pokroić w kosteczkę. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananas pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki przełożyć do miseczki dodać majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Z rabarbaru lubimy także kompot. A że lubię też pokombinować dodałam pomarańczę i wyszło pysznie. Spróbujcie.
Składniki:
- 0,5 kg rabarbar
- 1 szt pomarańcza
- do smaku cukier
- 3 l woda
Przygotowanie:
Zagotować wodę. Następnie dodać do niej pokrojony w kawałki rabarbar
oraz wcześniej sparzoną i wyszorowaną szczoteczką pomarańczę pokrojoną
w plasterki razem z skórką. Dodać około 5 łyżek cukru i gotujemy około
10minut. Kompot schłodzić i dosłodzić wg smaku. Najlepiej smakuje
bardzo zimny.
Kolejna propozycja na wykorzystanie rabarbaru.Ciasto kruszone jest tak łatwe do zrobienia że poradzi sobie z nim nawet osoba która dopiero się uczy piec.A że łatwe wcale nie znaczy że nie może być smaczne, wprost przeciwnie ciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię.
Składniki:
- 1 kostka margaryna
- 1 i 3/4 szk cukier
- 2 szk mąka pszenna
- 1 szk mleko
- 5 szt jajka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżeczki cukier waniliowy
- 1 kg rabarbar
- 5 łyżek cukier
- 1 szt budyń waniliowy
Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć
na około 20 min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta dodać budyń i
wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5
szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i
mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno
mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami
wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem i
rozkruszyć drobno odłożoną kruszonkę. Piec w 180 st około 50 min.Blacha 28*40 cm.
Przyszła pora na wykorzystanie nowego smaku galaretki Winiary Blue Curacao.A że kolor kojarzy mi się z wodą tak zrobiłam taki oto deserek.Piasek ,spienione fale no i piękny błękitny kolor wody.Ach ale mi się zatęskniło za wakacjami.
Składniki:
- 1 szt galaretka o smaku blue curacao 52 g
- 150 ml kremówka 30%
- 1 szt śmietan fix
- 2 łyżeczki cukier puder
- granola orzechowa
Przygotowanie:
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w zimne
miejsce do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać śmietan fix i
cukier puder.Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Do
kieliszków wkładamy na przemian tężejącą galaretkę i bitą śmietanę.Deser
odkładamy do lodówki na tak długo aż galaretka całkowicie się
zetnie.Przed podaniem na górze deser posypujemy granolą orzechową.
Sezon rabarbarowy już się rozpoczął. Polecam Wam pyszne muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką. Są pyszne.
Składniki:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 2 szt jajka
- 0,5 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl rabarbaru krojonego
- 2 łyżki cukru
- Kruszonka kokosowa
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 100 g kokosu
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i odłożyć. W
jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia
wkładamy mleko, olej, jajka i esencję waniliową i za pomocą miksera
zmiksować na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie
wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać rabarbar i wymieszać. Papilotki
wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Z zimnego masła, cukru i kokosu zagnieść
kruszonkę i rozkruszyć na każdej muffince. Piec w 170 stopniach około 25 min.
Firma Winiary wypuściła na rynek nowe smaki galaretek. O smaku Pina Colada , Mojito,Pink Margarita oraz Blue Curacao.Piękne kolory i ciekawe smaki. Można wyczarować różne deserki i ciasta z dodatkiem tych galaretek. Ja zrobiłam delikatny, puszysty i lekki torcik na zimno.
Składniki:
- 2 szt galaretka o smaku pina colada
- 2 szt galaretka o smaku mojito
- 2 szt galaretka o smaku pink margarita
- 3 szk mleka
- Do dekoracji
- 150 ml kremówka
- 1 szt galaretka o smaku pink margarita
- 1 szt śmietan fix
- cukier puder 1 łyżeczka
- zielone winogrona
Przygotowanie:
Galaretki o smaku pina colada wsypać do 0,5 szkl przegotowanej gorącej
wody. Mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do rozpuszczenia się
galaretki. Lekko przestudzić i wlać 1 szkl zimnego mleka. Odłożyć do
lekkiego stężenia. Gdy galaretka będzie tężeć zmiksować mikserem na
wolnych tak długo, aż galaretka zwiększy objętość i powstanie lekka
pianka.
Tortownice o średnicy 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą, wylać zmiksowaną galaretkę i odłożyć do lodówki do stężenia.
W taki sam
sposób przygotowujemy galaretki o smaku mojito i pink margarita.
Galaretkę o smaku pink margarita przygotować wg przepisu na opakowaniu,
wylać do płaskiego naczynia, odłożyć do stężenia.
Zimną kremówkę ubić na
sztywno, dodać cukier puder i śmietan fix. Zmiksować ponownie do
połączenia się składników.
Bitą śmietaną, winogronami i pokrojoną w
kostkę galaretką udekorować torcik. Przechowywać w zimnym miejscu.
Torcik przed dekoracją wyłożyć na talerz i zdjąć folię spożywczą.
Szpinak -nigdy go nie jadłam,miałam jakieś uprzedzenie.Ale od dwóch lat to się zmieniło a teraz żałuję i wiem co straciłam.No ale lepiej późno niż wcale.Zrobiłam pyszną sałatkę z szpinakiem i owocami.
Składniki:
- 2 garście szpinaku świeżego
- 1 szt nektaryna
- kawałek arbuza
- 0,5 szk malin
- 2-3 łyżki płynnego miodu( u mnie wielokwiatowy)
- 4 szt orzechy włoskie świeże
Przygotowanie:
Listki szpinaku obrać ,dokładnie umyć i osuszyć.Nektarynę obrać z skórki i pokroić w plasterki.Arbuz oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.Maliny oczyścić z szypułek,umyć i dobrze osuszyć z nadmiaru wody.Orzechy(świeże ) obrać z żółtej skórki.Na talerz wyłożyć szpinak ,arbuz,maliny,plasterki nektaryny i posypać pokruszonymi orzechami.Przed podaniem polać płynnym miodem.
Orzechy mają być świeże takie z żółtą skórką do obierania.
Dzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa. Nadzienie to jogurt naturalny z czekoladą i bananami. Są bardzo smaczne, zapraszam.
Składniki:
- 1 szkl mleka kokosowego
- 0,5 szkl mąki z amarantusa
- 1 szkl mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki kakao
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 20 g czekolady mlecznej
- 2 banany
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko kokosowe, mąkę pszenną, mąkę z amarantusa i jajko zmiksować na
jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie
zmiksować. Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać. Zdjąć patelnię z
ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić cienkie paski z
ciasta czekoladowego. Ponownie patelnie przełożyć na ogień i wlać tyle
białego ciasta, żeby zakryło czekoladowe paski. Smażyć naleśniki z obu
stron. Naleśniki wystudzić. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę dodać
do jogurtu naturalnego i wymieszać. Każdy naleśniki posmarować
jogurtem, nałożyć kilka kawałków pokrojonego banana i zwinąć.
Po raz pierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest
krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w
słodkim syropie.
Składniki:
- Kruche ciasto
- margaryna 100 g
- mąka pszenna 200 g
- cukier 40 g
- jajko 1 szt
- Jabłka
- jabłka kwaśne 2 szt
- margaryna 100 g
- cukier brązowy 120 g
- woda 1 łyżka
Przygotowanie:
Z zimnej margaryny,mąki,jajka i cukru zagnieść ciasto.Uformować kulkę
włożyć do woreczka i schładzać w lodówce około 2-3 godziny.
Jabłka obrać z skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki o
grubości około pół centymetra.Na patelni rozpuść margarynę Kasię,
dodać łyżkę wody i brązowy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami
pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente.
w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały
syrop z patelni.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od
foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować
nadmiar ciasta na brzegach zakrywając jabłka.Włożyć do nagrzanego
piekarnika na 200 st na około 30 min.Gorącą tartę po wyjęciu z
piekarnika przełożyć na paterę jabłkami do góry.Wystudzić.
Nadszedł ten czas, żeby zrobić syrop z mniszka lekarskiego. Ja co roku
robię z podwójnej porcji. Syrop jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się
sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu. Kto nigdy nie robił, polecam.
Składniki:
- 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 2 cytryny ze skórką
Przygotowanie:
Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek, pozostawić na białym
ręczniku - żeby wyszły robaczki. Do garnka wlać wodę dodać płatki mniszka oraz sparzone i
pokrojone w plasterki cytryny. Całość gotować około 20 minut na wolnym
ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zostawić w garnku na minimum 24 godziny. Po tym czasie przecisnąć wywar z
kwiatkami przez gazę. Do powstałego płynu dodać cukier i na wolnym ogniu gotować
około 1 do 1,5 godziny. Syrop powinien mieć konsystencję syropu. Gorący syrop
przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.
Smaczne i chrupiące kawałki kurczaczków w pikantnym cieście naleśnikowym.Zrobiłam na imprezkę urodzinową córki.Podałam z frytkami,sosem czosnkowym i ketchupem."Mali" goście byli zachwyceni.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 3/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- Ciasto
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 3/4 szk mąki pszennej
- 1/3 szk mleka
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi oczyścić ,umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki przełożyć
do miski dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia
próżniowego i włożyć na 3 godziny do lodówki. Ciasto:wszystkie składniki
przełożyć do garnka,wymieszać. Ciasto powinno być gęste,żeby nie
spływało. Dodać przyprawione kawałki piersi i wymieszać.Obtoczyć w mące
i smażyć na gorącym oleju.Smażymy około 8-10 min.w zależności jak duże
mamy kawałki mięsa.Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Jeżeli
lubimy na ostro możemy dodać więcej ostrej papryki.