Dużym zainteresowaniem na blogu cieszą się dania jednogarnkowe. Ale wcale się nie dziwię, bo ja sama je bardzo lubię. Według mnie takie dania są dużo bardziej aromatyczne i smaczne. Jakiś czas temu dodałam "Gulasz z kiełbasy z warzywami" a dzisiaj mam dla was trochę zmienioną wersję ale równie smaczną.
Składniki:
- 500 g kiełbasy (śląska, podwawelska itp)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 szkl passaty pomidorowej
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Do smaku:
- sól
- pieprz kolorowy
- pieprz ziołowy
- szczypta ostrej papryki
- Dodatkowo:
- 150 g zielonej soczewicy
Przygotowanie:
Marchewkę
i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną
kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub
6 części jak są duże.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
Na
tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę
podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę,
paprykę i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie
warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać
ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką i pod
przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od
czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
Doprawić do smaku.
W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie soczewicę. Jeśli mamy pewność, że cały gulasz zjemy od razu soczewicę wymieszać z gulaszem. A jeśli nie to proponuję by każdy dodał sobie do swojej porcji.
Goście w progu a wy nie macie nic do kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru
- cukier
- cukier puder
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić w plasterki zasypać do smaku cukrem i odłożyć na około godzinę.
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8*8 cm. Naciąć na każdym rogu i zwinąć rogi do środka ciasta. Na środku ułożyć po 3-4 kawałki rabarbaru(bez soku). Piec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kto tu zagląda ten wie, że ja gustuję w prostych i nieskomplikowanych przepisach z łatwo dostępnymi produktami. Teraz zaczął się sezon truskawkowy więc będą pojawiać się przepisy z truskawkami. Wiem cena jeszcze dosyć wysoka ale mam nadzieje, że będzie spadać. Ciasto powiem krótko "pychotka".
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej ekologicznej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250 g masła
- Dodatkowo:
- 800 g świeżych truskawek
- 900 ml gorącej przegotowanej wody
- 2 galaretki truskawkowe
- okrągłe biszkopty
- 150 ml zimnej kremówki 30%
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa
będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez
sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli
wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na
blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
około 25 min w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać resztę mleka i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do białości ucierając dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać aż powstanie gładki i jednolity krem.
Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia.
Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku.
Dzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 200 g żółtego sera
- 200 g szynki
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę wymieszaną z solą i energicznie mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi, obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron na rumiano.
Miałam w lodówce cukinię a nie było pomysłu na jej wykorzystanie. A że u nas słodkościami nie pogardzą więc padło na muffinki. Do zrobienia w kilka minut nawet dla początkujących.
Składniki:
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 100 ml oleju
- 210 g mąki pszennej
- 30 g maku ale-raj
- 120 g cukinii (po obraniu)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Lukier:
- 4 łyżki soku z cytryny
- około 1 szkl cukru pudru
- wiórki czekoladowe żółte cukieteria
Przygotowanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeśli będzie dużo soku to odlać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem.
Jajka z cukrem ubić na sztywną masę jak do biszkoptu. Miksując na wolnych obrotach wlać olej wsypać mąkę i miksować do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać cukinię i wymieszać łopatką.
Papierowe papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Lukier: Do soku z cytryny dosypywać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby za bardzo nie spływał z muffinek. Zimne muffinki polać lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi.
Rozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do
świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a
z nim szybkie ciasto na maślance.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 0,5 szkl cukru
- 2,5 szkl mąki pszennej T500
- 1 szkl maślanki
- 0,5 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła irlandzkiego Mlekoma
- 50 g cukru
Przygotowanie:
Kruszonka:
Zimne masło, mąkę i cukier zagnieść. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schłodzić.
Rabarbar pokroić w niewielkie kawałki zasypać cukrem i odłożyć na 2-3 godziny.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka zmiksować z cukrem na sztywno i nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Miksować do momentu aż masa będzie sztywna jak na biszkopt.
Do ubitej masy dodać połowę mąki, maślanki, oleju i miksować na wolnych obrotach gdy składniki się połączą dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę.
Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na cieście rozsypać rabarbar (bez soku) i pokruszyć kruszonkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut do tzw suchego patyczka.
*Można ciasto upiec w mniejszej formie wtedy będzie wyższe.
Sezon grillowy się rozpoczął ale niestety pogoda w długi majowy weekend nie okazała się zbyta łaskawa. Ale u nas kiełbasa chociaż nie z grilla tylko z piekarnika na stole się pojawiła. Miałam okazję wypróbować kiełbaski włoskie z suszonymi pomidorami Hańderek. Mogę tylko powiedzieć że są pyszne, zresztą jak wszystkie ich produkty.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli. Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.