Składniki:
- 200 g ryżu do risotto
- 700 ml mleka
- sól szczypta
- 600 g jabłek (po obraniu)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sos śmietankowy
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g cukru brązowego
Jabłka obrać z skórki i oczyścić z
gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni
rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć.
Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać
przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu
do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie
żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu i
wyrównać powierzchnię. Śmietanę wymieszać z cukrami i rozsmarować na
ryżu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około
40-50 minut.
Malutkie ziarenka widoczne na polewie to ziarenka z laski wanilii.
smaki dzieciństwa... :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Pamiętam ten smak z dzieciństwa :-):-):-)
OdpowiedzUsuńPamiętam, że moja mama często taki robiła :) Coś pysznego :) I fajny pomysł z tym ryżem do risotto :)
OdpowiedzUsuńTaaak moja też 🌞
UsuńMoje naj naj naj ulubieńsze danie. Mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńTa polewa mnie skusiła, musi doskonale komponować się z tymi jabłkami i ryżem :)
OdpowiedzUsuńOch, jak lubię taki zapiekany ryż. Też czasami robię, ale jabłka kroję na cieniutkie plasterki i nie robiłam polewy śmietanowej. Chętnie zrobię z polewą, bo Twój ryż tak ładnie wygląda, że mógłby konkurować nawet z najlepszym ciastem :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie, zjadła bym chętnie :)
OdpowiedzUsuńTeż robię ryż z jabłkami, mój smak dzieciństwa którym teraz chętnie zajadają się moi synowie
OdpowiedzUsuńO rajuńciu,pyszne!!!
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTaki ryż robiła moja Mama, było to bardzo dawno temu i od tego czasu nie jadłem.Chętnie bym spróbował.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńkusisz ;) bardzo podoba mi się to, że "zapiekanka" ma dość zwartą konsystencję, dzięki czemu udało Ci się wyciąć taki piękny kwadracik.
OdpowiedzUsuńAle kusisz tymi jabłkami i ryżem :)
OdpowiedzUsuńA co to za sos śmietankowy?
OdpowiedzUsuńBardzo prosty, proporcje podane w składnikach. :) Po zapieczeniu jest pyszny.
UsuńZ tego co zrozumiałam, to ten sos śmietankowy to: 150 ml kwaśnej śmietany 18%
Usuń2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
50 g cukru brązowego.
Przez tą kropkę przy sosie, wygląda to jakby trzeba było kupić osobny sos śmietankowy a nie zrobić go z tych trzech składników podanych poniżej ;)
Zrobiłam, ale jak dla mnie to troszkę za mało słodkie, ale polecam!!! :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Zrobiłam ze zwykłym cukrem i moja polewa nie miała takiego ładnego koloru, ale przepis wchodzi na stałe do moich ulubionych ;-) Opisałam u siebie. Zapraszam;-)
OdpowiedzUsuńhttp://adrianna-pracaipasja.blogspot.com/2015/04/ryz-zapiekany-z-jabkami.html
A piecze się pod przykryciem, czy bez?
OdpowiedzUsuńBez przykrycia. :)
UsuńJa robie w tortownicy. Łatwo potem wyciągnąć i pokroić jak torcik
OdpowiedzUsuńZ jakiej firmy kupuje Pani ryż? Chodzi o długoziarnisty? Jestem poczatkujaca gospodynia. Czy danie to podbiega bardzie pod deser czy moze byc na kolację?
OdpowiedzUsuńRyż do risotto z Kupca. Można zrobić na obiad lub kolację.Do kawy bym tego jako deser nie podała. :)
UsuńA czy mozna ryz dlugoziarnisty?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Ale pamiętaj, że długoziarnisty musisz ugotować do miękkości na mleku ewentualnie na wodzie.
UsuńJa daję surowe jabłka i posypuję je cukem i cynamonem
OdpowiedzUsuńNa jak duże naczynie żaroodporne są te składniki?
OdpowiedzUsuńNaczynie 20*15 cm.
UsuńCzy może być śmietana szczeciniecka?
OdpowiedzUsuńNie znam tej śmietany. Ale jeśli jest kwaśna, gęsta i ci smakuje możesz użyć.
UsuńDobry wieczór, czy śmietanę należy tylko wymieszać z cukrami, czy troszkę ubić?
OdpowiedzUsuńTylko wymieszać.
UsuńJuż 2 razy robiłam ryż z jabłkami z tego przepisu jest obłędny polecam!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak smakuje. :)
UsuńRyz z jablkami w piekarniku za chwilę przychodzą znajomi na lunch.Ryz będzie jednym z dań. Pięknie pachnie.Dziekuje za inspiracje
OdpowiedzUsuńRyz był pyszny.Wszyscy się zażądali. Znów dzisiaj zrobię dla nas na podwieczorek.
OdpowiedzUsuńWitam, a jaka jest różmica w smaku pomiędzy ryżem zwykłym a risotto?
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim ryż do risotto jest bardziej kleisty. Ma inną konsystencję no i jest również różnica w smaku. Ja kiedyś ryż z jabłkami zawsze robiłam na zwykłym ale odkąd spróbowałam na tym do risotto to już nie zmieniam.
UsuńRyż bardzo smaczny, ale mój wyszedł zbyt słodki. Jabłka były słodkie więc nie miałam dodawać już cukru, no cóż każdy uczy się na swoich błędach, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Co do słodkości to następnym razem mniej cukru lub kwaśne jabłka. :)
UsuńWygląda super czy to danie jest dobre w kolejnym dniu
OdpowiedzUsuńNajlepsze po przygotowaniu. Ale na drugi dzień też można zjeść.
UsuńO jaki sos smietankowy chodzi?
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku:) wyglada apetycznie, a w domu pachnie świętami choc juz połowa stycznia;) moje dzieci ( prawie 4 i 16 mies ) beda zachwycone!
OdpowiedzUsuń