niedziela, 21 lutego 2021

Pierś z kurczaka z ogórkiem kwaszonym i szpinakiem

 Ciągle szukam pomysłów na dania z kurczaka. Ostatni mój pomysł to pierś z kurczaka zapiekana w piekarniku z ogórkami kwaszonymi i szpinakiem. Podałam z frytkami z piekarnika, które piekły się w tym samym czasie co mięsko i do tego surówka z sałaty lodowej. Ogórki kwaszone, które wykorzystałam otrzymałam od polskiego producenta przetworów z  owoców i warzyw DROS. Jest to niewielka firma ale z tradycjami, pysznymi produktami i do tego bez konserwantów i ekologiczne. Obiad szybki do przygotowania bardzo smaczny i mam nadzieję, że skorzystacie z pomysłu.



Składniki:

Przygotowanie:

Piersi oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, posmarować majonezem i oprószyć czosnkiem granulowanym. Na majonezie rozłożyć listki szpinaku, po 3 plasterki ogórków kwaszonych i obficie posypać mozzarellą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć przygotowane piersi. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut.