Eton mess to jedyny "bałagan" który uwielbiam i lubię go sprzątać. Co roku czekam z utęsknieniem na pierwsze polskie truskawki by go zrobić. Ale nie myślcie, że robię go tylko raz z pierwszych truskawek. W sezonie robię go co najmniej raz w tygodniu. Oczywiście można też zrobić z innych świeżych i dojrzałych owoców np rabarbar, jagody, maliny.
Nie zwlekajcie bo truskawki już są a sezon krótki.
Składniki:
- 200 g truskawek
- 150 ml kremówki 30%*
- bezy
Przygotowanie:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i rozgnieść widelcem. W szklanych przeźroczystych szklankach lub pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bita śmietana, rozgniecione truskawki. Deser podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
*Do kremówki nie dodajemy cukru pudru ponieważ bezy są słodkie.
Smoothie to pyszny i pożywny napój, który najlepiej smakuje latem, gdy mamy świeże owoce i warzywa. To połączenie składników oraz wykonanie to pomysł mojej córki. Muszę powiedzieć, że smakował wybornie.
Składniki:
Przygotowanie:
Do pojemnika z blendera wlać zimny napój kokosowy, wsypać wiórki kokosowe, dodać kilka kostek lodu oraz pokrojone banany. Zmiksować na gładko. Jeśli chcemy rozrzedzić smoothie dodajemy kostki lodu lub napoju kokosowego. Zagęszczamy dodając banana.
Od dłuższego czasu coraz częściej spotykam się z ogórkami małosolnymi kiszonymi na sucho czyli bez zalewy. Nie była bym sobą gdybym tego nie wypróbowała. Zrobiłam małą ilość bo nie wiedziałam jak będą smakować no i nie ma co ukrywać cena jeszcze trochę wysoka. Ale ogórki w smaku trochę inne jak z zalewy ale jak dla mnie smaczne. I co najbardziej mnie urzekło to to, że są bardzo chrupiące a takie właśnie lubię najbardziej.
Składniki:
- 0,5 kg ogórków gruntowych małych
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- kawałek korzenia chrzanu
- mały liść chrzanu
- kilka gałązek zielonego kopru
- 3 ząbki czosnku ( z łupiną)
Przygotowanie:
Ogórki umyć i delikatnie ściąć końcówki. Czosnek razem z łupinką przekroić na pół. Do grubego i szczelnego woreczka zamykanego strunowo włożyć ogórki, koper, liść chrzanu, czosnek i wsypać sól. Woreczek zamknąć i delikatnie wymieszać. Ponownie otworzyć by wypuścić nadmiar powietrza. Woreczek z ogórkami włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjąć i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum 24 godziny. Dłużej trzymane ogórki w ciepłym będą trochę bardziej ukiszone. Ja trzymałam 36 godzin.
Dla tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny.
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w około 3-5 mm plasterki i gotować około 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Ziemniaki powinny być al dente.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i podsmażamy aż cebula będzie szklista.
W mleku zmiksować mascarpone z jajkami i doprawić dosyć pikantnie do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki i podsmażony boczek z cebulką. Całość zalać sosem mleczno jajecznym. Na górze posypać wiórkami masła.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra-dół i zapiekać około 30-40 minut aż ziemniaki się zrumienią. Po wyjęciu przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy gorące z zimnym kefirem lub maślanką.
Teraz czas komunii i na pewno szukacie pomysłów na ciasteczka. Ja polecam wam małe, zgrabne ale za to pyszne ule marcepanowe z nadzieniem z kajmaku. Fajnie odbijają się z foremki pszczółki i mogą je jeść dzieci, gdyż nie zawierają alkoholu. Z podanej porcji wychodzi około 60 sztuk z tych najmniejszych foremek do uli.
Składniki:
- 8 łyżek wody
- 60 g masła irlandzkiego
- 9 łyżek kopiastych mąki pszennej
- cukier puder około 0,5 kg
- olejek migdałowy
- kajmak
- opłatki lub krążki z wafli tortowych
Przygotowanie:
Zagotować wodę dodać masło i mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Wsypać mąkę i masę zagotować. Powstanie gęsta masa taka jak na ptysie. Zdjąć z ognia i ostudzić masę. Do zimnej masy dodać kilka kropli olejku migdałowego i zagniatając stopniowo dosypywać cukier puder. Masa nie powinna kleić się do rąk ale nie może też być zbyt sucha. Odrywamy po kawałku masy, wylepiamy foremki na ule robiąc w środku dziurę na kajmak. Wylepione ule pozostawiam na około 3-4 godziny by przeschły dopiero potem napełniamy kajmakiem i przylepiamy na dno opłatek.
Jeśli macie brak pomysłu lub mało czasu na przygotowanie zupy to polecam wam krem z zielonego groszku. Przygotowanie go trwa max 15 minut a smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek polecam ser dojrzewający Bavaria Blu z porostem białej pleśni i przerostem niebieskiej pleśni. Smakowo kompozycja jak dla mnie idealna.
Składniki:
- 1 płaska łyżka masła klarowanego
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 400 g mrożonego groszku
- sól
- pieprz kolorowy
- ostra papryka
- ser dojrzewający Bavaria Blu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę i na niewielkim ogniu podsmażyć tak by cebula była biała i szklista. Dodać pokrojony czosnek, zalać bulionem wsypać groszek i gotować do miękkości groszku. Zmiksować blenderem na krem i doprawić do smaku. Podać z kawałkami sera dojrzewającego z niebieską pleśnią.
Jak już kilka razy wspominałam uwielbiam słodkości z kokosem. Dziś mam dla was najlepsze jakie do tej pory jadłam domowe kuleczki rafaello. Przygotujecie je w kilka chwil i zapewniam, że w kilka chwil również będą znikać.
Składniki:
Przygotowanie:
Miękkie masła wymieszać i lekko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mleko, kokos, płatki migdałów, spirytus i zagnieść na jednolitą masę. Z masy formować niewielki kuleczki, zanurzyć w likierze kokosowym i obtoczyć w kokosie. Kulki rafaello odkładamy do stężenia. Ładnie wyglądają na stole podane w mini papilotkach.
Polędwiczki z indyka są bardzo łatwe w obróbce a zarazem bardzo smaczne. Jest dużo bardziej delikatne od piersi z indyka i szybsze w przygotowaniu. Ja przygotowałam ją ze szpinakiem i delikatną rozpływającą się mozzarellą. Do tego podałam ziemniaki puree i surówkę z młodej kapusty.
Składniki:
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć osuszyć i doprawić z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć warstwę liści szpinaku i posypać mozzarellą. Piekarnik nagrzać na 190 stopni góra-dół. Do naczynia żaroodpornego dać 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzać w piekarniku. Naczynie wyjąć przełożyć do niego polędwiczki, włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać około 20 minut. Przed podaniem na gorących polędwiczkach ułożyć plasterki pomidora.
To naprawdę pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka. Wystarczy zalać kuskus dodać ulubione warzywa i mamy świetny dodatek do obiadu. Sałatkę można jeść również samą. W smaku przypomina sałatkę makaronową.
Do zdjęć użyłam deski Spod Hebelka.
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować do miękkości zielony groszek i ostudzić. Do zimnej kaszy dodać zimny groszek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórka. Doprawić do smaku. Przed podaniem polać lekko oliwą z oliwek.
Jeśli lubicie banany i słodkie wypieki to mam dla was coś pysznego. Ciasto w smaku mocno bananowe z kremem budyniowym i bitą śmietaną z mascarpone. Coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do upieczenia tego ciasta.
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła irlandzkiego Mlekoma
- 1 łyżka cukru pudru
- Krem śmietankowy:
- 500 ml kremówki
- 250 g mascarpone Mlekoma
- 3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 4-5 bananów
- wiórki marmurkowe
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez
sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli
wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na
blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
około 20 min w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem. Wlać rozmieszany proszek i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń.
Krem śmietankowy:
Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i miksować do momentu aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, 1/4 kremu budyniowego, pokrojone w plasterki banany, reszta kremu budyniowego, krem śmietanowy i wiórki czekoladowe.
Mięso z drobiu w mojej kuchni wykorzystuję najczęściej. Przede wszystkim dla tego, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a także jest sporo możliwości na jego wykorzystanie. Od dłuższego już czasu kupuję drób w opakowaniu MAP. Pakowanie to polega na zastosowaniu odpowiedniej mieszaniny gazów. Mięso pakowane jest bezpośrednio u producenta i dzięki temu mięso nie jest narażone na zewnętrzne zanieczyszczenia mechaniczne, mikrobiologiczne oraz dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowym atutem jest to, że na opakowaniu zawartych jest sporo istotnych dla mnie informacji takich jak data przydatności do spożycia, pochodzenie produktu, dane producenta, numer partii oraz klasa jakości produktu. Kupując drób w opakowaniu MAP wiem, że został zachowany wysoki standard higieniczny i jakościowy mięsa.
Składniki:
- Roladki z indyka:
- 2 polędwiczki z indyka po około 250 g
- 250 g boczku wędzonego w plasterkach
- świeży szpinak
- suszone pomidory
- mozzarella krojona
- 2 łyżki masła klarowanego
- Sałatka z kaszy kuskus:
- 130 g kaszy kuskus
- 80 g mrożonego groszku
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek zielonego ogórka
- Do smaku:
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć suszone pomidory, liście szpinaku i posypać mozzarellą. Zwinąć polędwiczkę na kształt roladki. Ułożyć na szerokość roladki plasterki boczku i dokładnie owinąć całą roladkę. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać masło klarowane, przełożyć roladki i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem na 35-40 minut. W trakcie pieczenia trzy razy polać roladki z wierzchu powstałym tłuszczem. Po wyjęciu odczekać około 5-6 minut, pokroić roladki w grubsze plastry i podać na sałatce.
Sałatka z kaszy kuskus:
Kaszę zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować do miękkości groszek i ostudzić. Do zimnej kaszy dodać zimny groszek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórka. Doprawić do smaku, przed podaniem polać lekko oliwą z oliwek.
„Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego”
Są zwolennicy i przeciwnicy sosu czosnkowy. Niektórym osobom przeszkadza dosyć specyficzny i ostry smak. Ale są też osoby takie jak ja, które go uwielbiają. Lubię go jako dodatek do pizzy, zapiekanek, frytek, wędlin, kiełbasek z grilla a także do kurczaczków. Mój jest mocno czosnkowy, bo taki lubimy.
Składniki:
Przygotowanie:
Do pojemnika z blendera dajemy majonez, śmietanę, obrany czosnek i miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.
Używam polskiego czosnku.