Ponieważ trufle to jedne z moich ulubionych cukierków to też musiałam wypróbować ten krem. Powiem wam, że jest boski. Mocno wyczuwalny smak trufli, idealna konsystencja, rewelacyjnie się nim dekoruje i co ważne krem zachowuje swój kształt. Kto nie robił tego kremu niech nie zwleka bo na prawdę jest pyszny. Krem wykorzystałam do dekoracji babeczek jogurtowo-cytrynowych.
Składniki:
- Krem truflowy:
- 200 ml kremówki 36%
- 180 g cukierków trufli
- 60 g czekolady gorzkiej
- 80 g mascarpone
Przygotowanie:
Krem truflowy:
Dzień
wcześniej podgrzać kremówkę wsypać drobno pokrojone trufle i czekoladę.
Mieszając silikonową łopatką podgrzewać na średnim ogniu do momentu
rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą by
nie zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na
kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać
zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem.
Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł.
W internecie pojawiło się sporo zdjęć tego ciasta i jak to zawsze bywa jednym smakowało i się zachwycali ale były też i negatywne komentarze. Ja zainspirowałam się samym wyglądem i resztę zrobiłam ze swoich wypróbowanych przepisów. Zrobiłam według mnie najlepszą masę na sernik na zimno i upiekłam biszkopt. Muszę powiedzieć, że według mnie wyszło smacznie i bardzo efektownie.
Porcelana Bogucice z kolekcji Krasatina.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka M
- 4 łyżki cukru
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szkl cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1,5 szkl wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 l kremówki 30%
- Dodatkowo:
- 2 galaretki bezbarwne
- 850 ml wrzątku
- morele w puszce
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać
tak długo, aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy
jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub mieszać silikonową łopatką.
Blachę o wymiarach 33*22 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i
wyrównać masę jajeczną. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt ostudzić.
Masa serowa:
Galaretkę
cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (1,5 szkl) i odłożyć do
wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i
zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i ponownie
zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do masy serowej i
dokładnie ale delikatnie by masa pozostała puszysta wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać
powierzchnię ułożyć połówki moreli i włożyć do lodówki by masa zastygła.
Bezbarwne galaretki rozmieszać w gorącej przegotowanej wodzie odstawić do lekkiego stężenia i wylać na masę serową. Odłożyć gotowe ciasto ponownie do
lodówki, najlepiej na całą noc.
Kolejny mój udział w "Wypiekanie na śniadanie". W tym tygodniu piekłyśmy maślany chleb tostowy. Chleb jest puszysty, lekki i dość dobrze się kroił. Ze względu na dodatek cukru raczej nadaje się do słodkich dodatków z kubkiem kakao lub mleka. W przepisie Stonerchef zrobił chleb na drożdżach instant jednak u mnie na świeżych drożdżach.
Składniki:
- 450-500 g mąki pszennej T 500
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
Mleko podgrzać dodać łyżeczkę mąki, cukru, w kruszyć drożdże i wymieszać. Odstawić by drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać jajko, sól, resztę cukru, zaczyn i zacząć miksowanie. Gdy składniki zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i dalej miksować około 10 -12 minut aż składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej keksówki o wymiarach 30*11 cm. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do podwojenia objętości. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni z termoobiegiem. Piec na złoto około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.
W wypiekaniu udział brały:
Dzięki temu, że jajka i ser są starte na małych oczkach tarki nasunęła mi się nazwa tej sałatki. Po ułożeniu kolejnych warstw może nam się wydawać, że jest jej sporo. Jednak gdy już zaczniemy nakładać sałatkę zauważymy jaka ona jest puszysta. Taka sałatka z pewnością może być zrobiona na imprezę jak i świąteczne wielkanocne śniadanie.
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 100 g żółtego sera
- 4-5 rzodkiewek
- zielona cebulka
- Sos majonezowy:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przygotować najlepiej szklane naczynie w którym będą widoczne warstwy sałatki. Jajka, żółty ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulkę pokroić. Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach. Groszek przepłukać zimną wodą i odsączyć.
Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Układać kolejno warstwy: jajka, część sosu, groszek konserwowy, część sosu, żółty ser, reszta sosu, cebulka i na końcu starte rzodkiewki. Naczynie owinąć przeźroczystą folią i włożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły. Sałatkę można zrobić dzień wcześniej.
Czyż nie wyglądają te babeczki pięknie. Oprócz tego, że są piękne to na dodatek są pyszne szczególnie w połączeniu z tym kremem truflowym. Mam nadzieję, że zrobicie takie na święta i zaskoczycie swoich domowników i gości. Do upieczenia babeczek polecam foremki do muffinek Stella.
Składniki:
- Babeczki: 18 szt
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1i1/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- Krem truflowy:
- 200 ml kremówki 36%
- 180 g trufli
- 60 g gorzkiej czekolady
- 80 g mascarpone
- czekoladowe jajeczka
Przygotowanie:
Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera wlać olej, jogurt i zmiksować do połączenia się składników. Następnie porcjami wsypywać mąki i miksować na najwolniejszych obrotach. Na końcu wsypać skórkę z cytryny i wlać sok.
Formę do wypieku babeczek wyłożyć foremkami do muffinek Stella. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka około 25-30 minut.
Krem truflowy:
Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatkę podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z metalową tylką i udekorować zimne babeczki. Na górze udekorować czekoladowym jajeczkiem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł.
Zbliżają się święta i czas pomyśleć o tym co podać na świąteczne stoły. Ponieważ wtedy królują jajka to proponuje zrobić sałatkę z selerem konserwowym i jajkami. Do tego jeszcze trochę dodatków i mamy pyszną i szybką sałatkę.
Porcelana Bogucice z kolekcji Paris.
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 150 g chudej szynki
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany gęstej 18%
- sól
- pieprz kolorowy
- zielona cebulka
Przygotowanie:
Seler odsączyć na sitku przepłukać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć, jajka i szynkę pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać wszystkie składniki doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę włożyć na co najmniej 2-3 h do lodówki by smaki się przegryzły. Przed podaniem na górze posypać pokrojoną zieloną cebulką.
Dzisiaj kolejny przepis ze starego zeszytu. Takie wafelki zajadałam jak byłam dzieckiem i zawsze smakowały obłędnie. Teraz robię moim dzieciom i nie mogą się najeść mówiąc jakie to jest pyszne i pytają kiedy znowu zrobię.
Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki kakao
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 szkl mleka w proszku pełnotłuste
- 1 szkl bakalii - (nerkowce, żurawina, rodzynki irańskie,wiórki kokosowe, orzechy włoskie)
- 4 wafle tortowe kwadratowe
Przygotowanie:
Masło, mleko, cukier, czekoladę i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników, nie gotować. Zdjąć garnek z ognia pozostawić do lekkiego przestudzenia. W między czasie posiekać bakalie. Do lekko przestudzonej masy dosypywać po szklance mleka i energicznie wymieszać. Na końcu wsypać bakalie i wymieszać. Masę rozsmarować pomiędzy waflami. Docisnąć z góry lekko obciążyć i odłożyć w zimne miejsce do przestudzenia.